Black Friday se začenja! Preverite ponudbo
Zaupa nam več kot 80.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

3D tiskanje oseb: nova debata o kloniranju

To je resno. V manj kot dveh mesecih smo prišli od preproste predstavitve o združitvi podjetij Objet in Stratsys do 3D naprave za protezo okončin in nato do tiskanja resničnih delov telesa.

Vprašanje, ki smo ga bili praktično prisiljeni zastaviti na Facebooku se glasi...je kaj, kar nas lahko ustavi, da natisnemo celega človeka s 3D tehnologijo? To je odkrito vprašanje. Po resnični zgodbi o delih človeškega telesa, je Fox poročal, da so raziskovalci s 3D tiskanjem razvili lobanjo, katera je zamenjala 75% pacientove lobanje, seveda s potrebnimi dovoljenji s strani ZDA.

           S 3D tehniko natisnjen vsadek lobanje, pripravljen na operacijo (preko Fox News)

Torej, kaj še ostane?

Če torej pustimo ob strani zelo zahtevno vprašanje o ''duši'' - katere dele človeškega telesa lahko reproduciramo? Obtočni sistem? Zakaj pa ne! V bistvu je samo zelo zapletena serija cevk, ki tečejo po telesu in jo je potrebno reproducirati. Srce? Ne vidimo razloga, zakaj ga ne bi bilo možno. Kosti in ostale organe? Še enkrat, kolikor smo videli do sedaj, ne bi smelo biti ničesar, kar bi ustavilo raziskovalce in tehnologijo od tiskanja.
Edino, glede česa smo skeptični so možgani, ampak upoštevajoč napredek, ki je bil narejen na področju umetne inteligence, niti to ni nemogoče.
Torej...kje ostanemo? Virtualno ostanemo na enakem, kot takrat, ko so se pojavila vprašanja o kloniranju posameznikov. Debata, ki presega življenje na zemlji in potegne iz nas najboljše in najslabše. Tukaj na tem blogu se ne bomo se spuščali v ta vprašanja, vendar si ne moremo kaj, da ne bi videli ne tako daljno prihodnost, kjer je 3D tiskanje v ospredju na svetovnem odru prav zaradi tega velikega potenciala.

Vseeno bomo izpostavili vprašanje...kakšno je vaše stališče glede te teme, če kdaj pride do tega?

Oddajte svoj komentar