Do -15 % na vse kartuše! 🤩 -> ! IZKORISTITE
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2013' 'november'

Tiskanje na prosojno folijo

Tako brizgalni kot laserski tiskalniki so oblikovani za tiskanje na različne vrste papirja in medije, od kuvert do nalepk. Ena izmed možnosti, ki je bolj malo uporabljamo, pa je prosojna folija. Uporablja se večinoma za izvajanje predstavitev na grafoskopu. Z različnimi modeli lahko tiskamo besedila ali slike z uporabo tonerja ali kartuš in s tem resnično lahko poživite predstavitev.

Težave s prosojnimi folijami lahko nastanejo, če proces ni izveden pravilno. Takrat so rezultati slabši in v nekaterih primerih lahko prosojne folije celo poškodujejo tiskalnik.

Izberite pravilen medij

V splošnem ne bi smelo biti težko najti primerno prosojno folijo za vaš model tiskalnika. Pomembno je, da se prepričate, da boste uporabili folijo, ki je primerna za tip vašega tiskalnika. Na primer, če uporabljate laserski tiskalnik mora biti tudi prosojna folija primerna za laserski tiskalnik in če uporabljate brizgalni tiskalnik, potem mora biti folija primerna za brizgalni tiskalnik. Če želite, da boste dobili res najboljše rezultate lahko izberete prosojno folijo od istega proizvajalca tiskalnika, katerega uporabljate. 

OPOZORILO: Uporaba navadne prosojne folije, ki ni namenjena tiskanju ali tip folije, ki ni namenjen za uporabo na vašem tiskalniku, lahko povzroči, da se folija stopi ali povzroči druge poškodbe na tiskalniku.

Uporaba primernega pladnja

Če ima vaš tiskalnik več kot en pladenj ali ima večnamenski podajalnik, preverite v vaših navodilih ali poglejte na spletno stran za vaš tiskalnik, da najdete, kateri je pravilen pladenj za prosojno folijo. Na splošno se pri večini tiskalnikov za to uporablja večnamenski pladenj ali eno-listna reža za prosojne folije in druge alternativne medije, kot so kuverte. Te pladnje ponavadi najdete na zadnjem delu tiskalnika. Ko boste naložili prosojne folije v primeren pladenj, boste morali izbrati ta pladenj ali režo tudi v programski opremi vašega tiskalnika na računalniku.

Dodatni nasveti za tiskanje na prosojno folijo

- Nekateri tiskalniki imajo nastavitve za uporabe različnih tipov medijev že v programski opremi gonilnikov. Poglejte, če imajo nastavitve za prosojnice in jih izkoristite.
- Če je ena stran folije bolj svetleča kot druga, potem jo vstavite tako, da bo tiskalnik tiskal na drugo, manj sijočo stran. To pomaga, da se bo črnilo bolj vpilo.
- Črnilo bo verjetno potrebovalo nekaj časa, da se bo posušilo na foliji. Pustite ga sušiti še malo dlje, preden se ga boste dotaknili ali zložili folije eno na drugo.
- Če nameravate tiskati več kopij ene strani oziroma enake oblike, najprej preverite samo na eni prosojni foliji, da boste videli kakšen je učinek in izgled. Tako lahko privarčujete na porabi kartuš, če bodo morda še potrebni kakšni popravki.

Če veste, da obstajajo različne vrste prosojnih folij in razumete tveganje, ki nastane, če uporabite napačno, potem vam to lahko pomaga, da se izognete napakam. Če si vzamete dovolj časa, da najdete pravilno folijo in pravilen način za tiskanje nanjo, potem je vaš tiskalnik varen pred poškodbami in s tiskanjem dobite najboljše možne rezultate.

3D tiskanje oseb: nova debata o kloniranju

To je resno. V manj kot dveh mesecih smo prišli od preproste predstavitve o združitvi podjetij Objet in Stratsys do 3D naprave za protezo okončin in nato do tiskanja resničnih delov telesa.

Vprašanje, ki smo ga bili praktično prisiljeni zastaviti na Facebooku se glasi...je kaj, kar nas lahko ustavi, da natisnemo celega človeka s 3D tehnologijo? To je odkrito vprašanje. Po resnični zgodbi o delih človeškega telesa, je Fox poročal, da so raziskovalci s 3D tiskanjem razvili lobanjo, katera je zamenjala 75% pacientove lobanje, seveda s potrebnimi dovoljenji s strani ZDA.

           S 3D tehniko natisnjen vsadek lobanje, pripravljen na operacijo (preko Fox News)

Torej, kaj še ostane?

Če torej pustimo ob strani zelo zahtevno vprašanje o ''duši'' - katere dele človeškega telesa lahko reproduciramo? Obtočni sistem? Zakaj pa ne! V bistvu je samo zelo zapletena serija cevk, ki tečejo po telesu in jo je potrebno reproducirati. Srce? Ne vidimo razloga, zakaj ga ne bi bilo možno. Kosti in ostale organe? Še enkrat, kolikor smo videli do sedaj, ne bi smelo biti ničesar, kar bi ustavilo raziskovalce in tehnologijo od tiskanja.
Edino, glede česa smo skeptični so možgani, ampak upoštevajoč napredek, ki je bil narejen na področju umetne inteligence, niti to ni nemogoče.
Torej...kje ostanemo? Virtualno ostanemo na enakem, kot takrat, ko so se pojavila vprašanja o kloniranju posameznikov. Debata, ki presega življenje na zemlji in potegne iz nas najboljše in najslabše. Tukaj na tem blogu se ne bomo se spuščali v ta vprašanja, vendar si ne moremo kaj, da ne bi videli ne tako daljno prihodnost, kjer je 3D tiskanje v ospredju na svetovnem odru prav zaradi tega velikega potenciala.

Vseeno bomo izpostavili vprašanje...kakšno je vaše stališče glede te teme, če kdaj pride do tega?

Kako delujejo termični tiskalniki

Standardni tiskalniki so nujni v večini pisarn, ne glede na naravo posla, s katero se ukvarjate. Obstaja pa tudi nekaj posebnih situacij, ki zahtevajo termični tiskalnik, ki je dovolj majhen, da ga lahko nosimo v roki. Nekateri primeri delovnega okolja, v katerem redno uporabljajo termične tiskalnike so bencinske postaje, kioski, loterije, prav vsako podjetje, kjer imajo blagajne ali POS terminale ter skladišča, ki tiskajo nalepke.

Ti stroji niso enaki kot termični brizgalni tiskalniki. Če imate termični tiskalnik in kupite kartušo za navaden brizgalni tiskalnik, je v termični tiskalnik gotovo ne morete vstaviti.
Obstajajo štiri ključne komponente te naprave, vse od teh morajo pravilno delovati, da natisnejo primerne nalepke ali račune. Krmilnik, ki je vgrajen v računalniški sistem, nadzira celotno delovanje termičnega tiskalnika. Večina tiskalnikov ima nadzorno ploščo. Ploščica je v bistvu valjčni sistem, ki je narejen iz gume in krmi papir skozi enoto. Papir, ki je občutljiv na toploto je ponavadi na roli zato, da se izognemo potrebi po pladnju za papir. Termična glava je komponenta, ki tvori toploto in pravzaprav tiska na papir. Posebna vzmet, ki pritiska na termično glavo pa prisili stik med papirjem in glavo.
Podoba je poslana na termični tiskalnik, termična glava selektivno greje posebna področja papirja, ki prehaja skozi, ki potem počrni. Obstajajo tudi dvobarvni termični tiskalniki, ki lahko natisnejo črno in še eno barvo, ki je ponavadi vedno rdeča. To se ustvari z uporabo dveh različnih toplotnih temperatur.

Torej, kateri delovni pogoji ponavadi zahtevajo termični tiskalnik?

Trgovine z živili, transportna podjetja in zdravstvena oskrba, če jih naštejemo le nekaj. V trgovinah z živili, oziroma kar v vsaki trgovini, kjer nakupujemo se uporablja termične tiskalnike za tiskanje računov. Če začnemo naštevati različne vrste transportnih poti – letalski promet, železniški promet -  se termični tiskalniki uporabljajo za tiskanje letalskih kart ter za tiskanje računov, če na letalu kupite kakšen prigrizek. Prav tako v večini uporabljajo te tiskalnike v medicinski panogi – od tiskanja receptov za zdravila, ultrazvokov, saj je tiskanje z njimi znano po jasnem izpisu, kar je za to panogo bistvenega pomena. Še posebej v bolnišnicah, kjer je vsakodnevno veliko dela je to pomembno, saj so dokumenti natisnjeni s termičnim tiskalnikom veliko bolj obstojni kot standardni tisk.

Zlom tehnologije brizgalnega tiskanja?

V preteklosti so bili tiskalniki zelo veliki in dragi, saj takrat proizvajalci še niso ugotovili, kako bi lahko vso to moč uskladili v bolj jedrnat in manjši okvir.

Matrični in laserski tiskalniki so bili do poznih 70-ih let edina opcija, dokler niso začeli nastajati drugi stroji. Inovatorji, kot so HP, Canon in Epson so leta 1984 povzročili pravi izbruh brizgalnih tiskalnikov na trgu. Največjo priljubljenost so dosegli leta 1988, ko je HP predstavil linijo namiznih tiskalnikov z uporabo kartuš s črnili. Čeprav je bila cena v tistem času več kot 1.000 USD, pa ni trajalo dolgo, da je tehnologija napredovala in so vsa ostala podjetja pridružila večini, cene pa so se krčile. Do leta 1990 so brizgalni tiskalniki utišali matrično tiskalno industrijo in začeli tekmovati s standardnimi laserskimi tiskalniki.
Brizgalna tehnologija deluje popolnoma drugače kot laserska tehnologija, uporablja tekoče črnilo in ne prahu. Namesto, da privablja prah iz tonerja na papir kot pri laserskem tiskalniku, se tiskalne glave pri brizgalnem tiskalniku premikajo čez stran, majhne kapljice črnila iz kartuše kapljajo na list, ki se premika iz ene strani na drugo. Črnilo se iztisne iz kartuše, ko tiskalnik ustvari parni mehurček, ki prisili, da se kapljico črnila zlije na stran. Dejstvo, da se to dogaja več kot tisočkrat na minuto je pravzaprav zelo izjemno. Pri nanašanju večkratnih kapljic različnih barv v različnih razmerjih, tako rekoč lahko ustvari vsako barvo.Rezultat je lahko popolnoma oblikovana slika ali le enostaven besedilni zapis.



Večina starejših brizgalnih tiskalnikov uporablja le dve kartuši – črno in barvno. Barvna kombinira modro, škrlatno in rumeno. Veliko modelov, ki so trenutno na tržišču ponujajo za vsako barvo drugo kartušo in zmanjšujejo količino porabljenega črnila. Nekateri bolj napredni modeli celo uporabljajo 6 ali celo več barv za več podrobnosti in širšo barvno lestvico.
Ena izmed večjih pomanjkljivosti tiskanja z brizgalnimi tiskalniki je v tem, da so kartuše zelo drage, če primerjamo izračun porabe črnila na eno stran. Proizvajalci so zelo dolgo imeli monopol nad proizvodnjo in prodajo potrošnega materiala za tiskalnike. Spodbujali so miselnost, da je nakup in uporaba kompatibilnih in obnovljenih kartuš neprimerna ali celo povzroča poškodbe na vašem tiskalniku.
Ko so prišle na trg kompatibilne in obnovljene kartuše se je igra spremenila. Veliki proizvajalci, ki so razvijali in proizvajali te tiskalnike so morali sedaj tekmovati s cenami ponudnikov tretje strani.
Veliko novejših brizgalnih tiskalnikov uporablja 4 ločene kartuše za manjši odpad barve.




Čeprav nekateri uporabniki vedno uporabljajo originalne kartuše, je druga stran tega tudi, da je okrog 1,8 bilijona kartuš na odlagališču odpadkov in bo trajalo tudi do 1.000 let, da se razgradijo. Procesi obnove kartuš ponovno uporabijo kartuše in se tako izognejo nepotrebnim odpadkom.
Na srečo veliko organizacij in celo večina proizvajalcev sedaj ponuja program recikliranja njihovih kartuš in tako pomagajo znižati odpadke.