50 izdelkov po odličnih cenah. Preverite ponudbo
Zaupa nam več kot 80.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2019
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3
RSS

Blog posts of '2015' 'januar'

Matrični tiskalniki in njihovo delovanje

Matrični tiskalniki spadajo med najstarejše tiskalnike. Za tisk se uporablja tiskalna glava, ki ima navpično nameščene iglice. Te iglice ob pomikih tiskalne glave tvorijo matrike, ti pa predstavljajo znake. Ta tehnologija tiskanja velja za najcenejšo še danes - saj so stroški tiska na posamezno stran najnižji.

Delovanje

Takšen matrični tiskalnik za tisk potrebuje tiskalni trak iz posebnega tekstila, ki je prepojeno s črnilom. Trak je v večini primerov enobarven; obstajajo sicer tudi možnosti dvobarvnega ali večbarvnega, v barvah lahko natisnemo le posamezne znake. Tiskalni trak je med tiskalno glavo in papirjem, ob vsakem udarcu iglice po traku pusti sled na papirju - podoben proces kot pri pisalnih strojih.
Večje število kot imajo tiskalne glave iglic, boljša je ločljivost tiska - znaki so namreč predstavljeni z matrikami na papirju. Če je število pik večje, je tudi izpis boljši. Dandanes so večinoma v uporabi še 24-iglični tiskalniki - kar pomeni, da ima na tiskalni glavi 24 iglic. Se pa debeline iglic razlikujejo med posameznimi proizvajalci.
S krmiljenjem poskrbimo, da posamezne iglice udarijo na pravilnih mestih in tako oblikujejo matriko znaka. Tiskalnik lahko uporablja le nabor znakov, ki jih ima shranjene v lasten spomin. Izpis na matričnih tiskalnikih ni primerljiv z izpisom laserskih ali brizgalnih tiskalnikov. Način tiska je le v najbolj osnovni obliki - to je Draft način. Zaradi tega znaki niso vedno takšne oblike, kot bi morali biti. To se lahko izboljša z zgostitvijo matrike tako vodoravno kot navpično, glava v tem primeru pride na eno vrstico večkrat. Samo tiskanje je sicer počasnejše, je pa izpis boljši.

Matrične tiskalnike lahko najdete v različnih izvedbah, ki so namenske za določene potrebe. To so tiskalniki, namenjeni za tisk v hranilne knjižice, potne liste, prometna dovoljenja. To so posebej oblikovani tiskalniki, ki poskrbijo, da se tisk začne na točno določeni višini, ima nabor točno dolečnih znakov. Prav tako je namenjen za tisk debelejših dokumentov (npr. knjižice, potni listi, itd..). Zaradi tega se je teh tiskalnikov tudi prijel naziv ''šalterski tiskalnik''.

Prednosti in slabosti matričnih tiskalnikov

Prednosti:
- nizki stroški tiskanja,
- izraba tiskalnega traku poteka počasneje,
- za tisk se lahko uporablja tudi neskončni papir,
- tiska se lahko v kopijah,
- obstajajo različni modeli, ki so namenjeni za različno uporabo,
- so zanesljivi in dovolj robustni, da jih lahko uporabljate tudi v prašnih prostorih, saj jih ne more uničiti prah ali umazanija,

Slabosti:
- grafična ločljivost je nizka,
- barvni tisk ni možen - razen dvobarvni ali tribarvni znaki v redkih primerih,
- tiskalniki so zelo hrupni - če jih imate v pisarnah, je potrebno namestiti protihrupna ohišja,
- tiskalna glava je občutljiva na papir - če je papir zelo trd ali pri večplastnem neskončnem papirju se lahko zlomijo tiskalne iglice, ki udarijo na napačno mesto, kar pokvari tiskalnik.

Kaj pomeni pojem ''ločljivost tiskanja''

Ko ste kupovali tiskalnik, ste verjetno opazili, da je velikokrat pri prodaji izpostavljeno, kakšna je ločljivost tiskanja ali DPI. Veliko kupcev je prepričanih, da večje kot so številke, boljši je tiskalnik in ločljivost. Malo pa jih ve, kaj sploh pomeni ločljivost tiskanja in kako to vpliva na kvaliteto tiska.

Ločljivost tiskanja ali resolucija natisnjene strani je povezana s številkami pik in kako tesno so skupaj - zato tudi kratica DPI, ki pomeni ''dots per inch'' ali pike na inch (inch=palec). To je merilni način, s katerim se določi, koliko črnila ali prahu je uporabljenega, da se ustvari podoba. Torej se določi, koliko črnila ali prahu je bilo uporabljenega na eno stran na vsak palec (inch).
InkJet (brizgalni) tiskalnik razprši pike črnila na list, medtem ko laserski tiskalnik spusti prah na stran kot delčke, ki se nato zlijejo in spojijo. Nekateri tiskalniki uporabljajo drugačna črnila ali vosek, vendar so rezultati enaki.

Natisnjene slike in besedilo je sestavljeno iz tisoč majhnih pik preko tiskalnih šob pri brizgalnem tiskalniku. Z laserskim tiskalnikom pa se nanaša prah v obliki mreže. Združitev vseh teh tisočih pik ustvari oblike.

Torej, zakaj je ločljivost tiskanja oziroma DPI tako zelo pomembna? Več kot je pik na eni površini palca, bolj bo slika natančna, besedilo je bolj ostro. Predstavljajte si, da morate z risanjem krogov napolniti kvadrate na bloku papirja. Zato mora tiskalnik z ločljivostjo 1200 pik na palec več dela kot tisti, ki ima 600 pik na palec. Če bi natisnjeno stran povečali, bi izgledala podobno kot slika zgoraj.

Pri tiskalnikih z ločljivostjo 1200 DPI je 1200 pik črnila ali prahu na vsak palec na dokumentu in zato je kvaliteta natisnjenega boljša. Če ga primerjamo s tiskalnikom z ločljivostjo 600 DPI je slika slabše kvalitete, pri 1200 DPI je res, da je slika boljša, je pa zato tudi tisk počasnejši. Večja, kot je ločljivost, počasnejši je tiskalnik, saj potrebuje več časa, da nanese črnilo oziroma prah. Prav tako vpliva na končni izgled izdelka tip tiskalnika - ali je InkJet ali laserski. Inkjet tiskalniki se izkažejo pri tiskanju slika, medtem ko so za besedila boljši laserski tiskalniki. Prav tako je pomembno, kakšno vrsto papirja uporabljamo. Tako je za fotografije bolje, da uporabimo foto papir.

Veliko tiskalnikov lahko tiska z različnimi ločljivostmi. Za vsakodnevno in hitro tiskanje je morda ločljivost slabša, je pa hitrost tiskanja večja. Zato lahko uporabniki, ki ne potrebujejo tako visoke kvalitete izberejo tudi ločljivost tiskanja 300 DPI. Kdor pa potrebuje večjo ločljivost in boljši izpis pa mora izbrati 1200 DPI, vendar mora upoštevati, da bo tiskanje počasnejše.

Torej, ko kupujete tiskalnik je resnično boljši tisti z večjim številom DPI. Res pa je, da tiskalniki z boljšo resolucijo tiska tudi stanejo več. Zato se je pomembno odločiti za tiskalnik, glede na to, kaj boste tiskali in kaj vam je pri tiskanju pomembno.