Zaupa nam več kot 80.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2019
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3
RSS

Blog posts of '2015' 'februar'

Ste še slišali za vrstične tiskalnike - naj vam zaupamo, kako delujejo

Vrstični tiskalniki so dobili ime zato, ker tiskajo celotno vrstico in ne samo posameznih znakov.

Zgodovina

Tiskalnik je imel skozi leta različna imena, glede na samo delovanje.

Drum Printer - tiskalnik je imel vgrajenih toliko bobnov, kolikor je bilo stolpcev na stran. Tiskalniki so natisnili do 600 vrstic v minuti. Imel je zahteven mehanizem, saj je moral udarni mehanizem ob natančno določenem času natisniti pravi znak. Tiskalnike so posodabljali. Vseeno pa je bil tiskalnik zelo zapleteno zgrajen in je imel veliko omejitev - znake je bilo namreč nemogoče zamenjati.

Chain printer - tiskalnik je imel vgrajen neskončen jeklen trak - kot verigo, v katero so bili vgravirani posamezni znaki. Trak se je gibal vodoravno - v smeri tiska. Ko je bil na pravem mestu, pa je kladivce preneslo znak na papir. Prednost pred prejšnjim je bila v tem, da so lahko menjali trak in znake.

Bar printer - tiskalnik je imel nameščene tablice, na katerih so bili nameščeni znaki. Znake je bilo možno menjati.

Comb Printer - ime ''Comb'' glavnik se navezuje na tiskalno glavo, ki ima udarne iglice - podobno kot matrični tiskalniki. Iglice so razporejene vodoravno. Ta tehnologija je znana tudi pod imenom Line Matrix, sedaj je bil možen tudi tisk zahtevnejših elementov, npr. grafik. Izginila je omejitev fiksnega nabora znakov.

Matrično - vrstični tiskalniki


Vrstična tehnologija je sicer podobna matrični, tiskalne glavice so razporejene vodoravno, tisk pa je enak kot pri matričnem tisku. Za primerjavo lahko povemo, da bi za tisk ločljivosti 240dpi in za tisk A3 strani potrebovali tiskalno glavo z okrog 4.000 iglicami. Tiska se lahko na neskončen papir; tiska lahko tudi do pol milijona strani mesečno; tiskalna doba je velikokrat neomejena.
Ti tiskalniki so koristni predvsem za tiste uporabnike, ki zelo veliko tiskajo, medtem pa na potrebujejo kvalitetnega tiska.

Takšno je tiskanje pod drobnogledom:

Takšen pa je končni izdelek:

Za nakup vrstičnega tiskalnika se odločite, če želite, da tisk ustreza naslednjim zahtevam in željam:
- tiskanje v več kopijah,
- tiskanje na neskončen papir,
- cena na izpis je nizka,
- hiter tiskalnik in velika kapaciteta,
- nizki stroški za vzdrževanje,
- tiskate lahko plačilne liste, različne sezname, popise,...

Prednosti:
- velika hitrost in kapaciteta tiska,
- zelo nizki stroški tiska,
- tiska se lahko v kopijah,
- preden se tiskalni trak izrabi, se lahko tiska včasih tudi preko kapacitet, ki so navedene,
- tiska se na neskončni papir,
- tiskalniki so zelo zanesljivi in odporni, tudi na bolj zahtevne pogoje.

Slabosti:
- so zelo hrupni,
- barvni tisk ni možen,
- cena takih tiskalnikov je zelo visoka (nad 15.000 EUR),
- grafična ločljivost je nizka.

Laserski HP tiskalniki za dom in manjše pisarne po dosegljivih cenah
Glede na to, da se je dosti ponudnikov tiskalnikov že odločilo, da več ne bodo proizvajali brizgalnih (InkJet) tiskalnikov, pa ostaja HP (Hewlett Packard) še vedno prisoten na trgu izdelave le-teh tiskalnikov. Res je, da se uporaba InkJet tiskalnikov zmanjšuje, je pa vedno močnejša prodaja laserskih tiskalnikov. HP-jevi tiskalniki so na voljo po vedno bolj ugodnih cenah in zato se jih vedno več poslužujejo za domačo rabo ali v manjših pisarnah.

Enobarvni laserski tiskalniki (Monochrome)

Enobarvne tiskalnike najdemo v vseh modernih poslovnih okoljih. Vedno bolj pa se uporaba širi tudi v domove in v manjše pisarne. Razlog za to je tudi zelo dostopna cena in hitrost tiska - pod drobnogled lahko vzamemo tiskalnik HP Laserjet P1102W, kateri ima možnost brezžične povezave, kvaliteta tiska je 600 DPI, hitrost pa 18 strani na minuto. Prav tako je cena dostopna vsem uporabnikom.
Potrebno pa je upoštevati tudi, da so cene tonerjev izredno ugodne, kar bo prineslo še več prihranka na daljši rok.
Kdor bi želel še večjo hitrost tiskanje, pa lahko preveri laserski tiskalnik HP Laserjet P2035, kateri se ponaša s hitrostjo tiskanje 30 strani/minuto, sprejme večjo kapaciteto papirja.

Barvni laserski tiskalniki

Seveda kupci pri izbiri in primerjavi z InkJet tiskalniki preverijo predvsem možnosti barvnega tiskanja. Pomembno je tudi, da je kvaliteta izpisa primerljiva z brizgalnimi tiskalniki. Ker cene laserskih tiskalnikih upadajo, bo najverjetneje v kratkem v vsakem gospodinjstvu kakšen tak tiskalnik, saj bo cenovno dosegljiv vsem. 
Barvni laserski tiskalnik, ki vam ga tokrat priporočamo HP Color Laserjet Pro 200 M251nw -  ima brezžično povezavo, ePrint. Ima zaslon na dotik, kjer lahko enostavno prenesete ukaze. Morda je edino hitrost tiskanja nižja - 14 strani na minuto se bo morda marsikomu zdela majhna. Potrebno pa je upoštevati, da za ceno takšnega tiskalnika in nato nadalje tonerjev prepričljivo privarčujete na dolgi rok.
Kdor bi si želel hitrejši izpis, pa lahko preveri še tiskalnike HP Color Laserjet Pro MFP M476nw, pri katerih je izpis na minuto 21 strani, imajo pa tudi več ostalih funkcij s prav tako zmogljivim zaslonom na dotik.

Ali je pametno presedlati na laserske tiskalnike?

Glede na to, da so cene laserskih tiskalnikov tako nizke in še vedno padajo, verjetno ni potrebno posebej preračunavati, kje na dolgi rok privarčujete. Je pa tudi res, da HP z novejšimi InkJet tiskalniki dokazuje, da je tiskanje lahko še hitrejše - do 70 strani/minuto, če samo preverite novejše modele, kot je ta HP Officejet Pro X576dw. Končni izdelek ima vsaj pri tiskanju fotografij boljšo resolucijo, boljši izgled.
Če uporabite pa še kvaliteten foto papir, pa je videz še toliko boljši. Poleg tiskanja ponujajo še druge opcije - kot so skeniranje, faksiranje, kopiranje,... Zaradi tega so za domačo uporabo še vedno zelo zanimivi.
V glavnem pa, če vam veliko pomeni nizkocenovno tiskanje, velika hitrost tiskanja in bolj ostra kvaliteta tekstovnih izpisov, potem je sedaj čas, da zamenjate vaš InkJet tiskalnik z laserskim.
Če pa tiskate fotografije ali potrebujete večfunkcijsko napravo, potem je za vas prava izbira brizgalni (InkJet) tiskalnik.