50 izdelkov po odličnih cenah. Preverite ponudbo
Zaupa nam več kot 80.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2019
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
 • Telefonska naročila
  02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
  vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3
RSS

Blog

Računalniške miške

Računalniška miška je ena izmed najbolj razširjenih naprav za interaktivno delo z računalnikom. Običajna miška je opremljena z gumbi, srednja tipka pa je pogosto kombinirana s kolescem, ki poleg pritiska omogoča tudi vrtenje.


Vir slike: superamir.be

“Napravo smo že od samega začetka ljubkovalno imenovali “miška”, saj je bila zaradi svojega izgleda - dva gumba in kabel - najbolj podobna miši. Kasneje imena nismo nikoli spremenili.” - D. Engelbart

Tehnološki privrženci pa so za ime poiskali bolj tehnično zadovoljivo podkrepitev. Ime miška naj bi tako pomenilo tudi m.o.u.s.e. = “manually- operated user selection equipment” oz. ročno upravljana uporabniška kazalna naprava.


Zasuk računalniške revolucije

9. decembra 1968 je vizionar dr. Douglas Engelbart na računalniški konferenci predstavil nov način dela z računalnikom. Naprava, ki jo je pri tem uporabil, je bila podobna leseni škatli na vrhu katere je sameval gumb, žica iz nje je vodila v računalnik. Šlo je za napravo, ki je navdihnila razvoj priljubljene miške in zasukala računalniško evolucijo. Dr. Engelbart je z njeno pomočjo demonstriral nov način rezanja, lepljenja in kopiranja delov teksta.

Če se 80-ta ne bi nikoli končala

Na sliki od leve proti desni: Microsoftova “miška z zelenimi očmi”, l. 1983 (slika: troubleshootiissues.com), Applova Lisa, l. 1983 (slika: lowendmac.com) in Logitechova P4, l. 1982 (slika: computerweekly.com)

Od kroglice do laserja

Se še spomnite dni, ko si moral miško razstaviti, da si lahko očistil prah, ki se je nabral med kroglico in senzorskimi kolesci? Na srečo so se koleščki z začetkom novega tisočletja poslovili in predstavljena je bila prva optična miška. Lučka iz miške je svetila v podlago, nad njo nameščen senzor pa je nekaj tisočkrat v sekundi »posnel« površino in na podlagi procesiranja slik ugotovil, v katero smer je uporabnik premaknil miško.

Prva generacija teh mišk je imela seveda kabel, saj je bil problem lučki, senzorju in tudi procesnemu čipu zagotoviti dovolj energije. Toda tudi prva generacija uporabnih mišk ni delovala povsem brez problemov, saj se je pokazala težava pri hitrih premikih. Če je uporabnik sunkovito premaknil miško, je njen kazalec le poskočil po zaslonu, nato pa za hip »cuknil« v nasprotno smer, preden je, ob upočasnjevanju premikanja roke, spet ujel pravo smer.

Zaradi problemov pri natančnosti upravljanja z miško, so tehniki razvili boljši optični senzor, ki je obljubljal dvakratno boljšo natančnost pri premikih. Večja natančnost se je izkazala kot nekaj, kar še vedno podlega prej opisani težavi hitrega premika, a razvoj je šel naprej in prišla je tretja in nato še četrta generacija optike. Ta je, spet z Logitechom na čelu, prinesla hitrejše optične senzorje, ki so dovoljevali sunke z dolžino poti okoli meter na sekundo in končno pravilno interpretirali smer.

 


Trenutno imamo šesto do sedmo generacijo mišk. A že pri peti generaciji se je zgodil preskok tehnologij od optične k laserski. Prvi laserski senzor je posnel podlago 20-krat natančneje od optičnega. Hitrost sledenja je s 6000 posnetki na sekundo presegla karkoli prej videnega. S to natančnostjo laserski senzor zazna že rahel premik, ki ga optični senzor ni mogel.

V najnovejši generaciji, ki jo je spet revolucioniral Logitech, je obstoječi laserski senzor prenovljen tako, da deluje celo na stekleni, zrcalni oz. odsevni podlagi (tehnologijo so spektakularno poimenovali Darkfield laser), torej končno tudi na stekleni klubski mizici. Odličen primer tovrstne miške je Logitech Laser MX Master.

Nekje vmes je večina mišk izgubila tudi kabel, saj so se pokazale težave pri premikanju miške (kabel se rad zatika), zato je posledično tudi ponudba brezžičnih mišk veliko pestrejša. V zadnjih letih so tehnologijo RF izboljšali do te mere, da brezžične miške delujejo brez menjave baterij tudi več mesecev, hkrati pa je sprejemnik na strani računalnika optimiran za hitro predajanje informacij in nekompromisno komunikacijo. Vedno širša je tudi ponudba mišk, ki omogočajo polnjenje preko USB izhodov ali celo Qi polnjenje.

 

Izberite stilsko ustrezno, velikosti in namenu primerno.

Prava miška za vas je tista, katere oblika sledi naravni konturi vaše dlani - miška mora ohranjati naravno pozicijo vaše roke. Dobra računalniška miška je oblikovana tako, da zmanjšuje možnost za okvare zapestja zaradi ponavljajočih se gibov.

Poleg same velikosti miške, ki naj bo primerna glede na velikost vaše dlani, je pomembna tudi teže le-te, saj pravilna teža bistveno pripomore pri sami natančnosti dela.

Kar se tiče natančnosti miške (oznaka dpi.), je dobro vedeti kako velik zaslon imamo in kakšna je njegova resolucija. Večja občutljivost računalniške miške (večji dpi.) pomeni krajše oziroma manjše premike roke, večji kot je zaslon in večjo kot ima resolucijo (oznaka v px), bolj občutljivo miško potrebujemo.

Pri izbiri miške torej bodite pozorni, da ne bo prevelika ali premajhna. Ker vam takšna miška ne omogoča kasnejšega dodatnega prilagajanja, svetujemo, da izmerite svojo dlan in preverite kakšna je vaša naravna pozicija roke. Da je vaša računalniška miška napačne velikosti, vemo v primeru, ko je med uporabo miške, med dlanjo in računalniško miško veliko prostora. Če je miška ustrezne velikosti, bo dlan v celoti počivala na njeni površini. Predvsem je potrebno biti previden pri nakupu, saj so lahko fotografije izdelkov zavajajoče. V večini primerov slike namreč ne prikažejo oz. ne morejo prikazati dejanske velikosti izdelka. Pri nakupu torej upoštevajmo dimenzije izdelka in jih primerjamo z dimenzijami naše dlani.


57 mm x 95 mm

85,7 mm x 126 mm

99,8 mm x 132,5 mm

Za vsakega nekaj

Izbirate lahko med vertikalnimi, ergonomskimi, žičnimi, brezžičnimi ali gaming miškami. Na trgu se takoj zagotovo najde nekaj za vsakega. 

Vertikalne miške, prav tako kot ostale ergonomske, skrbijo za pravilno obliko dlani med samo uporabo. Oblika vertikalne miške postavi dlan v pozicijo, ki jo lahko najlažje primerjamo s postavitvijo dlani pri streljanju s pištolo ali držanjem palice.

Za vse igralne navdušence pa je priporočljiv nakup gaming mišk, ki so posebej prilagojene potrebam računalniški igralcev. Več gumbov za več funkcij, hitrejša odzivnost in boljša natančnost.

 

Pravilna uporaba računalniške miške

Tudi če izbrana miška povsem ustreza vašim potrebam, lahko ravno z nepravilno uporabo škodite svojemu zdravju.

Tukaj je nekaj točk za pravilno uporabo računalniške miške:

 • dlan položite na zadnji del miške,
 • naj se dlan ne dotika površine miške – na ta način lahko zmanjšamo obremenitev na karpalni kanal,
 • prste položite na gumbe, na sprednji strani računalniške miške. Prsti naj segajo do konice gumbov oziroma tik do roba,
 • pri delu z računalniško miško premikajte celotno podlaket in ne samo zapestje ter dlan – na ta način aktiviramo tudi večje mišice v rami in nadlakti.
Higiena in dezinfekcija rok

ALI STE VEDELI?

Letošnja zima je zaznamovana predvsem z večjim pojavljanjem obolenj, ki jih povzročajo virusi. V porastu sta predvsem gripa in novi koronavirus.

Da bi preprečili širjenje večih nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo virusi, ter tako zaščitili sebe in svoje bližnje, se moramo držati najboljše preventive, ki je ustrezna higiena rok.

Če si roke temeljito umijemo, na koži od enega milijona bakterij ostane 1000 bakterij. Če si roke nato še razkužimo, jih ostane le še 10.

Z umivanjem rok odstranimo umazanijo in del prehodne mikrobne flore. Z razkuževanjem odstranimo prehodno mikrobno floro rok hitreje in 10- do 100 - krat učinkoviteje kot z umivanjem.

Lastnosti idealnega razkužila za roke:

 • širok spekter protimikrobnega delovanja,
 • hitro delovanje - kratek kontaktni čas,
 • virucidno delovanje,
 • netoksičnost,
 • podaljšano delovanje,
 • enostavna uporaba,
 • skladnost s standardi.

 

Razkužilo za roke Dezikim derm V1, z dozatorjem, 500 ml

TEHNIKA RAZKUŽEVANJA ROK:

 1. drgniti roke dlan na dlan,
 2. desna dlan proti hrbtišču leve roke in nasprotno,
 3. dlan na dlan z razširjenimi oz. prepletenimi prsti,
 4. dlan na dlan s prsti skupaj,
 5. zaprta desna dlan na palec leve roke in nasprotno, 
 6. prsti desne roke na dlan leve roke in nasprotno. 

Ko se roke posušijo, so ustrezno razkužene in varne. Postopek mora trajati vsaj 30 sekund.

 

Zamude pri dobavi

Spoštovani,

Zaradi povečanega števila naročil v zadnjih dneh, oteženi logistiki zaradi težav pri mednarodnem in lokalnem prevozu blaga ter dodatnih omejitev dela dostavnih služb, trenutno prihaja do zamud pri dobavah od 1 do 3 dni.

Kot vedno se maksimalno trudimo za vas, za čim krajše čase dostave ter podporo pri naročanju oz. dostavi in vas prosimo za razumevanje.

Aparati za vezavo

V skoraj vsaki pisarni, doma ali v službi, pride do potrebe po hitrem spenjanju večih listov. Bodisi moramo speti službene dokumente, šolsko seminarsko nalogo ali osnutek pravkar dokončane knjige, strinjamo se lahko, da za dobro prezentacijo zgolj sponke za papir niso najboljša izbira.


Vir slike: zebraplus.si

Korak naprej tako predstavljajo aparati za vezavo, ki nam zagotovijo profesionalen izgled našega končnega izdelka. Izdelek je tako privlačen na pogled, hkrati pa tudi enostavnejši za uporabo, saj je obračanje listov dosti lažje.

Platnice uporabljene pri katerikoli vezavi liste varujejo pred poškodbami, špirale, ki se uporabljajo pri kovinski ali plastični vezavi pa služijo za lažje obračanje strani.

Na trgu je trenutno mogoče dobiti tako ročne kot električne aparate za vezavo. Glavno vlogo pri tem, za katerega se odločimo, igra količina izdelkov, ki jih bomo dnevno/mesečno vezali.

Špiralna vezava

Aparat za špiralno vezavo deluje po principu mehanskega ustvarjanja lukenj s pomočjo ročice, kar zagotovi enostavno ter hkrati natančno pripravo dokumenta na vezavo. Večina aparatov ima merilo kamor z lahkoto namestimo liste, ki jih želimo vezati in jih tako pripravimo za postopek luknjanja. V naslednjem koraku s pomočjo aparata namestimo špirale, ki vežejo naš izdelek. Pri večini aparatov lahko uporabnik izbira kakšna velikost špiral mu najbolj ustreza - to je seveda odvisno od debeline izdelka, ki ga želi vezati.

 


Vir slike: zebraplus.si

Vir slike: zebraplus.si

Plastična vezava

Aparati za plastično špiralno vezavo so primerni tako za uporabo doma, kot za uporabo v pisarni. Primerni so predvsem za vezavo domačih in seminarski nalog, raznih predstavitev, dokumentov ipd. So najhitrejša možnost pri vezanju dokumentov. Omogočajo vezanje s špiralami velikosti od 6 do 52 mm.

 


Vir slike: printink.si

Vir slike: artsema.com

Kovinska vezava

Kovinska vezava v primerjavi s plastično ponuja večjo obstojnost in predvsem bolj tekoče obračanje listov za kar poskrbijo žične špirale. Primerna je za vezavo dokumentov debeline od 6 mm do 38 mm. Predstavlja zelo hitro rešitev za kvalitetno vezavo dokumentov.

 


Vir slike: printink.si

Vir slike: quickoffice.ae

Termična vezava

Termična vezava je verjetno najbolj očem privlačna oblika vezave. Uporablja se predvsem pri vezavi pomembnejših dokumentov kot so diplomske naloge, knjige, pogodbe ipd. Tukaj, za razliko od ostalih dveh vrst vezav, za vezavo potrebujemo zgolj platnice namenjene posebej termičnemu vezanju. V platnicah kamor vstavimo liste se namreč že nahaja lepilo, ki ob gretju, ki se zgodi v aparatu, strani poveže v celoto.

 


Vir slike: slubne-suknie.info
Smernice za zdravje in dobro počutje na delovnem mestu

Pravilna drža med sedenjem

Statistika kaže, da v povprečju presedimo že več kot tri ure na dan. Če pogledamo zaposlene v pisarnah lahko opazimo, da se ta statistika poveča na nekaj manj kot sedem ur dnevno. Pravilna drža telesa je v sedečem položaju tako zelo pomembna, saj v nasprotnem primeru svojemu dobremu počutju in zdravju ne delamo največje usluge, kar pa se prične hitro kazati z bolečinami v predelu vratu, zgornjem in ledvenem delu hrbta ter z bolečimi in otečenimi nogami.

Pri sedenju moramo biti pozorni:

1) da naše noge niso prekrižane, saj s takšnim načinom sedenja onemogočamo nemoteno prekrvavitev, posledici tega pa sta otečenost meč in gležnjev.

2) na pravilen položaj stopal, pri čemer si lahko pomagamo s počivali, ki pomagajo zmanjšati pritisk na spodnjem delu hrbta in tako občutno zmanjšajo nelagodje pri sedenju.

3) da si zapomnimo, da je pravilen položaj pri sedenju tisti, kjer ima hrbtenica obliko črke “S”. Ker sedenje človeku ni naravna pozicija, bomo takšen način sedenja najlažje dosegli s pravilno izbiro stola oz. z uporabo podpore za hrbet, ki nam nudi oporo in nas hkrati prisili v pravilno držo.

Ker je dolgotrajno sedenje krivec za številne bolezni novodobnega človeka, poskusimo čim večkrat narediti kratek sprehod po pisarni, saj bomo s tem pripomogli k zmanjšanju napetosti in otrdelosti mišic.


Vir slike: dauphin.it


Vir slike: dobrapisarna.si

Delo z miško in tipkovnico

Pri delu z računalnikom je zelo pomemben tudi položaj rok in zapestja. Ergonomska računalniška miška je vrsta miške, ki je oblikovana tako, da združuje vse funkcije običajne računalniške miške in hkrati ohranja naravno pozicijo vaše roke.

Prava miška za vas je tista, ki sledi naravni zgradbi in strukturi vaše dlani. Dobra računalniška miška je oblikovana tako, da zmanjšuje možnost za okvare zapestja zaradi ponavljajočih se gibov.

 

Kako vemo, da miško pravilno uporabljamo?

Miško pravilno uporabljamo takrat, ko naši prsti segajo tik do roba sprednjega dela miške, začetek dlani je nanjo naslonjen, sredina dlani pa je rahlo dvignjena. Pomembno je tudi, da pri uporabi miške premikamo celotno podlaket in ne samo zapestja - na ta način namreč aktiviramo mišice celotne roke.

Kako vemo, da pravilno uporabljamo tipkovnico?

Tipkovnico pravilno uporabljamo, ko je naše zapestje dvignjeno in ni naslonjeno na mizo. Drža rok in zapestja mora biti vertikalna.


Vir slike: babab.net

Vir slike: babab.net

Počivala za zapestje

Za preprečitev bolečin v zapestju so zelo priporočljiva počivala za zapestje, ki nudijo zadostno oporo, bodisi med tipkanjem ali med uporabo miške. Prav tako počivala z gel oporo podpirajo obremenjene točke vašega zapestja in blažijo napetost v zapestju.

Pogled na monitor

Predpostavka tukaj je preprosta - nepravilno postavljen monitor je krivec za nepravilno držo. V primeru, da je le ta postavljen prenizko, nas to prisili v krivljenje vratu, kar pa vodi do bolečin.

Rešitev prenizkega monitorja najdemo v podstavkih, s katerimi lahko dosežemo optimalno višino monitorja glede na višino naših oči. Tukaj tako ni pomembno kakšna je višina naše mize ali stola, saj lahko z uporabo podstavka prilagajamo višino vsake naprave.

Kako vemo, da je monitor ustrezno postavljen?

Monitor bo na ustreznem mestu takrat, ko bo naš prsni koš z njim vzporeden. Monitor tako na mizi ne sme biti postavljen pod kotom. Orientacija oči in rok mora biti v eno smer - naravnost. Prav tako je pomembno, da je višina monitorja nastavljena tako, da je vrhnji rob ohišja monitorja v višini naših oči oziroma malenkost nižje.


Vir slike: picuki.com

Vir slike: 9to5toys.com
Izobraževanje, izvedeno v okviru projekta Evropska kohezijska politika

Danes, dne 31.7. 2019, je v naših prostorih potekalo izobraževanje na temo Vzpostavitev in nadgradnja e-poslovanja v podjetju Tehit d.o.o. z namenom izboljšanja tržne pozicije na tujih trgih.

V okviru projektnih aktivnosti bomo v podjetju vzpostavili nadgradnjo za elektronsko izmenjavo med poslovnimi partnerji, spletno stran za tuje trge in nadgradnjo spletne trgovine, izdelali produktno-prodajni video in krepili kompetence s pomočjo usposabljanja, predvsem z namenom optimalnega izvajanja delovnih nalog.


Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada / Evropskega sklada za regionalni razvoj / Evropskega socialnega sklada oziroma v primeru dveh ali več skladov iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov (www.eu-skladi.si).

Nekaj utrinkov z usposabljanja:

Spoznajte se z večfunkcijsko napravo MG2950 - brezžični Canon InkJet tiskalnik

Če iščete nov brezžični tiskalnik, vam lahko predstavimo Canonov model, ki vas bo navdušil z vsemi funkcijami.

Predstavljamo večfunkcijsko napravo Canon Pixma MG2950 - brezžični brizgalni tiskalnik z možnostjo tiskanja, skeniranja in kopiranja, s katerim boste lahko dopolnili vašo domačo pisarno. Namenjen je vsakodnevni uporabi doma.

Podpira tudi Air Print tehnologijo, torej boste natisnili točno tisto, kar vidite: čisto, sveže in živo.

Canon obljublja ''narejen zato, da navdihne in izboljša kreativnost in vzpodbuja tiskanje slik''. Predstavljate si, da tiskate slike počitnic družine v varnem objemu vašega doma, natisnjena slika pa vas bo popolnoma navdušila. Kdo ne bi rad imel takšnega tiskalnika?

Prav tako je brezžično tiskanje združljivo s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, kar omogoča, da hitreje natisnete in skenirate dokumente, slike - prav tako slike iz družabnih omrežij. Tiskate lahko neposredno iz oblaka.

Ob vsem tem tiskanju fotografij, je prav tako pomembna varnost. Ker je vedno več otrok in mladostnikov, ki uporabljajo aplikacije, namenjene za fotografiranje in shranjevanje, posledično pa le-te lahko tudi natisnejo. O samih varnostnih nastavitvah se lahko prepričate tukaj in te varnostne nastavitve tudi vključite.

Če iščete cenovno ugoden brezžični tiskalnik, potem je večfunkcijska naprava Canon MG2950 prava za vas, saj ponuja veliko različnih možnosti tiskanja fotografij in dokumentov. Več podatkov lahko najdete tukaj: Večfunkcijska naprava Canon Pixma MG2950.

Je res ali ni res: Razbijamo mite o kartušah

Končno bomo dognali, kateri miti o kartušah so resnični in kateri izmišljeni.

Veliko ljudi misli, da je imeti tiskalnik enako kot imeti avto. Da boste tiskalniku zagotovili dolgo življenjsko dobo je potrebno redno vzdrževanje in redna menjava kartuš - podobno kot menjavanje olja pri avtomobilu. Da bo tiskanje kvalitetno in boste s tiskalnikom lahko dolgo tiskali, morate pravilno izbirati potrošni material in vzdrževati tiskalnik. Brez rednega vzdrževanja in pravilne uporabe se to lahko hitro opazi na samem tiskanju.

Kljub temu pa so ljudje po celotnem svetu razvili lastne metode, kako lahko z različnimi triki celo podaljšajo življenjsko dobo kartuš ali tiskalnika. Sedaj bomo razkrili, katere od teh metod in trditev so dejansko resnične in uporabne in katere so lažne.

S kompatibilnimi ali ponovno obnovljenimi kartušami ne morete tiskati tako dobro kot z originalnimi

NE DRŽI: Medtem, ko večina originalnih proizvajalcev kartuš (OEM) ponavadi ponuja najboljšo kvaliteto, pa lahko prav tako kar precejšnje število kompatibilnih ali obnovljenih kartuš zadosti visokim standardom tiskanja in z njimi natisnete dokumente in slike enake kakovosti.

Črnilo v kartušah je eno izmed najdražjih tekočin

RES: Tehnično gledano ta trditev drži. Če primerjamo črnilo z ostalimi dragimi tekočinami, kot so alkohol, kurilno olje lahko vidimo, da je cena črnila na liter neprimerno dražja. Je pa potrebno tudi vedeti, da črnila ne porabimo tako hitro in ga tudi ne potrebujemo na litre. Prav tako bo nekaj ml črnila v vašem tiskalniku zdržalo zelo dolgo, če to primerjamo s polnim tankom avtomobila, pa če gre še za tako varčen avtomobil. Če izračunamo strošek tiska na stran, za to porabimo le nekaj centov.

Če boste črnilo shranjevali v hladilniku, bo dlje zdržalo

NE DRŽI: Veliko ljudi meni da, če bodo hranili kartušo v hladilniku, da bo le-ta zdržala dlje časa. S takim shranjevanjem pa lahko dosežemo le nasproten učinek, saj se lahko črnilo tako še hitreje posuši. Če pogledate kdaj na embalažo same kartuše, boste videli, da je najbolje, da hranite kartuše na sobni temperaturi. Takšna temperatura je najbolj optimalna za dolgo življenjsko dobo črnila.

Če boste kartušo večkrat pretresli, boste imeli več črnila

NE DRŽI: Nedavno je bilo v eni izmed računalniških revij objavljeno, da je v nekaterih kartušah še vedno 8-45% črnila, kljub temu, da na zaslonu tiskalnika ali računalnika že piše, da ja raven črnila v kartuši nizka. Torej, kako lahko uporabimo še tiste zadnje kapljice črnila? Toner lahko pretresemo, da pridemo še do tistega prahu, ki se skriva po kotičkih tonerja še vsaj 10-20 krat. Ta metoda pa ne deluje pri kartušah, saj je v njih tekočina ali gel in ne prah.

Morda tudi sami poznate kakšne metode, kako podaljšati obstojnost črnila ali podaljšati tiskanje? Veseli bomo vašega sporočila v obliko komentarja pod tem zapisom.

Izboljšanje produktivnosti v podjetju od zgoraj navzdol

Nasveti za vse direktorje, zaposlene oziroma za vse, ki ste nadrejeni. Mislite, da ima produktivnost zaposlenih še prostor za rast? Najverjetneje bo odgovor da. Ponavadi je še vedno dovolj prostora za večjo produktivnost.

Pa ste morda že dognali, da za delovno produktivnost niso odgovorni samo vaši zaposleni? Najverjetneje to veste, saj drugače ne bi bili na vodilnem mestu. Vzemite si malo časa in poglejte naše napotke, ki vam bodo pomagali izboljšati produktivnost, začenjamo od zgoraj navzdol.

Zelo pomembno je, da ste sami dober vzgled, vendar je v ozadju še veliko več, kot le to.

Prednostne naloge in cilji

Dobro upravljanje s časom je ključnega pomena. Določite prednostne naloge tako, da vaši zaposleni točno vedo, katere naloge so na dnevnem redu in se lahko temu tudi posvetijo. Morda greste še korak naprej in naredite seznam nalog, ki so prednostne in najbolj pomembne ter tako zagotovite, da bodo te naloge opravljene najprej. Če malo prebrskate Google Tasks, ki ponuja nekaj zanimivih orodij, s katerimi lahko naloge delite z vašimi zaposlenimi. Ta orodja so vedno na razpolago in tako so naloge vedno vidne, tudi če nadrejenega ni v pisarni. Poleg tega bo zagotovo dober občutek, ko boste lahko iz seznama prečrtali vse dokončane naloge.

Naslednji ključ do večje motivacije zaposlenih je, da se določijo uresničljivi cilji. Da določite ciljem skrajni rok je prav tako en način motivacije. Nekatere naloge bodo morda zahtevale en dan, nekatere več, da bodo dokončane. Z dolgoročnimi cilji bodo imeli vaši zaposleni še več motivacije, saj bodo vedeli, da se da cilje uresničiti na določen rok.

Odmori in motnje

Redni odmori in nekaj časa stran od računalnika lahko izboljša produktivnost bolj, kot si predstavljate. Le da naredite nekaj korakov, da greste po vodo in cirkulacija se bo izboljšala, spočili si boste oči in prav tako boste med sodelavci spodbujali boljše vzdušje, če boste vaše občutke gojili. Ko se boste vrnili k nalogam spočiti in z zbranimi mislimi, boste naloge tudi lažje in hitreje opravili.

Za strani različnih socialnih medijev lahko porabite 12.2 bilijona ur na delovnem mestu, gledano na kolektivni ravni. Ko preverite elektronsko sporočilo ali na hitro pogledate na internet vzame to precej vašega delovnega časa - povprečno vsak zaposleni pogleda na internet ali preveri svoj elektronski naslov vsakih 5 minut. Raje se odjavite! Določite si čas, ko boste pregledovali vašo pošto, internet in tako vas ne bo zaneslo med opravljanjem nalog in ne boste zapravljali delovnega časa.

Dober delovodja in direktor naj bo dober zgled za ostale. Če se vseh teh nasvetov sami že držite, nam morda lahko zaupate, kakšne so še vaše ostale metode, da povečate produktivnost?

Večfunkcijski tiskalnik - kako ga izbrati

Večfunkcijska naprava omogoča tiskanje, kopiranje, skeniranje in pri nekaterih modelih še faksiranje. Angleška kratica za te naprave je MFD - Multi Function Device.

V nižjecenovnih razredih so večinoma brizgalni tiskalniki, pri višjecenovnih razredih pa so to ponavadi laserski tiskalniki.
Takšne naprave so zelo priročne tako doma kot tudi v podjetjih, saj dandanes potrebujemo vse te funkcije združene.

Kaj je najbolj pomembno, ko izbirate večfunkcijsko napravo

1. Premislite, kaj potrebujete
Morda se posvetujete s kom, ki ima podobno napravo, kot bi jo želeli. Premislite, kaj želite od takšne naprave. Preverite potrošni material. Ali bo vaša izbira laserski ali brizgalni tiskalnik je veliko odvisno predvsem od tega, kaj, koliko boste tiskali in kakšen bo glavni namen. Prav tako je potrebno vedeti, da razpon med cenami velik, tako pri brizgalnih kot pri laserskih tiskalnikih.

2.Kaj želite tiskati
Če želite tiskati samo črno-bele dokumente ali morda tiskati tudi fotografije in barvne izpise, o tem je potrebno razmisliti. Če bi želeli tiskati samo dokumente, potem je pravilna izbira laserski tiskalnik. Če pa bi želeli tiskati tudi barvne dokumente in fotografije, potem je najboljša izbira brizgalni tiskalnik, saj lahko z njim natisnete lepše slike. Prav tako je pri izbiri pomembna količina natisnjenih strani.

3. Kakšna je tehnična podpora in garancija
Glede same opreme in tehničnih navodil je najbolje, da o tem povprašate prodajalca. Potrebno pa se je pozanimati o garancijskem roku, o možnosti popravil, če se mora kaj menjati na krajši ali daljši rok.

4. Preračunajte dejanski strošek nakupa
Ob nakupu nikar ne glejte samo na ceno, ki jo boste plačali. Obvezno preverite tudi, kakšne so cene potrošnega materiala, saj je to tisto, kar boste pri uporabi tiskalnika najbolj potrebovali. Prav tako je potrebno paziti tudi na kvaliteto tiskalnikov in vedeti, da najcenejši tiskalnik, ni najbolj kvaliteten.

5. Vedno preverite, kakšne so možnosti uporabe dodatkov s posameznim tiskalnikom
Glede na vedno nove tehnologije, je potrebno vedeti tudi s katero ostalo opremo je tiskalnik združljiv ter kakšne so možnosti tiska - vedno bolj se uveljavljalo druge povezljivosti, kot le USB. Morda se lahko na napravo priključi tudi kakšna dodatna naprava - uničevalnik papirja, morda kakšna oprema. Lahko so pomembne tudi ostale lastnosti, kot so dvostranski tisk, ločljivost tiska,...

Potrebno je vedeti, da vsi tiskalniki nimajo enakih lastnosti in da se lahko odločite, glede na to, za kaj boste takšen tiskalnik uporabljali. Pred samim nakupom se je potrebno resnično pozanimati, kaj določena naprava ponuja in se odločiti na podlagi potreb. S pametno odločitvijo pred nakupom tiskalnika lahko tudi veliko prihranite.