Cel vikend znižane dostave! 📯 -> ! Samo 2,99 €
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2014' 'februar'

Kako očistiti črnilo iz rok in kože

Menjava kartuš je ponavadi zelo enostaven in čist postopek. Ampak, vsake toliko se lahko zgodi katastrofa. Takrat, ko pri menjavi stare kartuše črnilo steče iz kartuše na naše roke in po vsej možnosti še na druge stvari v bližini. Čiščenje črnila iz rok in kože je lahko kar težavno, zato smo zbrali nekaj nasvetov in metod, ki jih lahko preizkusite. Začnite z enostavnejšimi metodami. Če bodo madeži res zelo trdovratni, pa uporabite tudi bolj napredne metode.

Enostavne metode

Čistilo za steklo (stelex)
Amoniak v čistilih za steklo je dokaj uspešen pri raztapljanju črnila. Razpršite čistilo po madežu in pustite par sekund, da raztopi črnilo. Podrgnite roke eno ob drugo, da spravite črnilo iz rok, nato roke temeljito izplaknite. Na koncu si roke operite še z milom za roke, da odstranite ostanke čistila za steklo.

Lak za lase v pršilu
Nekatere sestavine v laku za lase so znane po tem, da lahko odstranijo črnilo. Kakor pri čistilu za steklo tudi lak za lase razpršite po madežu ter ga nato pustite nekaj sekund, da raztopi črnilo. Preden si umijete roke z vodo, še podrgnite, kjer je madež. Roke si nato lahko umijete še z milom, da odstranite ostanke laka za lase.

Trda mila
Veliko trdih mil vsebuje polirne elemente, s katerimi lažje odstranite madež in ga s temi elementi zdrgnete s kože. Roke si izplaknite z vodo in si jih umijte s trdim milom. Nekaj sekund drgnite po madežu, nato si roke temeljito umijte.

Olje za dojenčka
Z oljem za dojenčke lahko velikokrat očistite madež s kože. Ima tudi to prednost, da je po uporabi koža mehka in gladka. Nanesite nekaj olja na madež in zdrgnite. Nato si operite roke z vodo in milom, da odstranite črnilo in olje z rok.

Napredne metode

Beljenje
Bodite previdni pri uporabi te metode, saj beljenje zelo ostro deluje na golo kožo. Začnite tako, da nanesete zelo malo belila na madež. Po potrebi lahko dodate malo več. Drgnite z belilom po madežu, da ga odstranite. Temeljito si operite roke z milom in nato še z vodo.

Kamen za trdo kožo
Če ne boste uspešni z ničemer od naštetega, lahko poskusite še s kamnom za trdo kožo. Te kamne sicer uporabljamo za odstranjevanje trde kože na podplatih, vendar je zelo učinkovit tudi za odstranjevanje madežev od črnila. Najprej namočite del kože, kjer je madež v toplo vodo za nekaj minut, nato s krožnimi gibi zdrgnite območje na koži s tem kamnom. Tako boste odstranili mrtvo povrhnjico na koži in s tem tudi madež.

Z nekaj sreče bo delovala vsaj ena izmed naštetih metod. Če bi slučajno madež od črnila zašel še na oblačila ali preprogo, si boste lahko v prihodnjih objavah prebrali tudi več o tem, kako odstraniti takšen madež.

Če se slučajno zgodi manjša nezgoda in pristane črnilo na vaši koži, poskusite z zgoraj naštetimi metodami in nam kar v komentarjih spodaj sporočite, katera je bila najbolj učinkovita.

Mikročipi na kartušah

Tiskalniki postajajo cenovno vedno bolj dostopni, zdi se pa, da kartuše postajajo dražje. To je nekoliko načrtno, saj ko proizvajalci znižajo ceno tiskalnikom upajo, da bodo dobili povrnjeno pri nekoliko višji ceni kartuš. Mnogo potrošnikov želi privarčevati denar in tako polnijo kartuše s polnilnimi seti, ki jih kupijo od drugih proizvajalcev, kjer pa lahko nastanejo težave z mikročipi, ki jih ima vsaka kartuša.

Nekaj večjih proizvajalcev uporablja mikročip (imenovan tudi ''pametni čip'') na svojih kartušah in tako zagotovijo, da je kartuša pristna. Ko se jo vstavi v tiskalnik, mikročip komunicira z računalnikom in pošlje signal, da je kartuša originalna. Če signalu ne uspe, tiskalnik zavrne tiskanje. Nekateri tiskalniki, kot na primer Canon pa tiskajo kljub temu, se pa vseskozi prikazuje sporočilo o napaki.

Kako delujejo čipi na kartušah?

Mikročipi na kartuši so ponavadi povezani s serijsko številko na kartuši sami, medtem ko nekateri uporabljajo drugo vrsto edinstvene identifikacijske številke, ki jo lahko preveri tiskalnik. Ko je kartuša vstavljena, čip komunicira s tiskalnikom preko radijskega signala ali z direktno povezavo in tako tiskalnik določi, ali je identifikacijska številka pristna. Nekateri mikročipi vključujejo tudi datum preteka, ki je vgrajen na kartuši, kar pomeni da lahko kartuša preneha delovati po tem datumu.To lahko vodi do razočaranja pri kupcu, saj je v kartuši še vedno črnilo, le-ta pa noče več tiskati.

Prednosti

Obstaja kar nekaj prednosti, ki jih mikročipi nudijo uporabnikom. Čeprav velikokrat kritizirajo edinstven vidik identifikacije ali gre za originalno ali kompatibilno kartušo. Naslednja velika prednost mikročipov je, da komunicirajo s tiskalnikom. Tako lahko uporabnika še pred dokončno izpraznitvijo opozorijo, da se lahko kartuša pravočasno menja.

Slabosti
V nekaterih tiskalnikih se lahko uporabljajo samo originalne kartuše, saj vse ostale tiskalnik zavrne, ker je tako sprogramiran. To je neke vrste monopol proizvajalca, da se uporablja samo originalne kartuše. Vendar pa to ostaja tudi po tem, ko garancija že preteče in je uporabnik še vedno zavezan kupovati kartuše, ki so velikokrat precej dražje od kompatibilnih.
Prav tako se lahko v redkih primerih zgodi, da pride do težav s čipi na kartušah in jih tiskalnik ne zazna. Prav tako ponavadi kartuše nehajo delovati še preden so prazne, saj jim to onemogoča čip.

Rešitve
Kupci, ki želijo privarčevati denar, imajo nekaj možnosti. Prva je, da se odločijo, da bodo kupovali kartuše, ki jih izdelujejo drugi proizvajalci in preprosto živeli s sporočili o napakah, ki se prikazujejo, ker kartuše niso originalne. Naslednja možnost je, da kupijo kompatibilne kartuše, ki že imajo vgrajen mikročip, kateri deluje na tiskalniku in se s tem izognejo neprestanim sporočilom o napakah. Nekateri uporabniki so odkrili način, kako se lahko koda, ki je na mikročipu uporabi večkrat in jo tiskalnik vedno prepozna in deluje kot originalna kartuša. Navsezadnje pa lahko uporabniki kupijo mikročip reseter, čeprav bo verjetno strošek nakupa izenačil prihranek.

Mikročipi na kartušah imajo veliko prednosti. Ugotavlja se lahko, ali je kartuša ponarejena in opozarja, ko je kartuša prazna. Vendar pa kartuša prikazuje stanje, da je prazna, čeprav je morda še 20% črnila v njej. Včasih se lahko dokaj hitro izkaže ali imajo več prednosti ali slabosti.