Do -15 % na kartuše in brezplačna dostava za tonerje! 📯 -> ! IZKORISTITE
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2013' 'avgust'

Odpravljanje težav pri brizgalnih tiskalnikih

Brizgalni tiskalniki so večinoma izdelani za domačo uporabo, kar pomeni, da, ko pride do težav, nimate na voljo takojšnje pomoči tehnične službe. V večini primerov,  se lahko obrnete na proizvajalca, da vam pomaga. Obstajajo pa tudi številni opisi, kako lahko sami odpravite težave. Večina težav zapade v splošno kategorijo, večinoma lahko z nekaj enostavnimi koraki sami rešite težavo in že tiskate dalje.

Tukaj je za vas opisanih nekaj korakov, kako lahko sami odpravite težave, preden se obrnete na tehnično pomoč:

Ponovno zaženite tiskalnik in preverite povezave

Presenetljivo veliko število težav lahko rešimo zelo hitro – tako, da izključimo tiskalnik in na računalniku prekinemo tiskalne posle, zaradi katerih je morda težava nastala. Medtem, ko urejate tiskalne posle iz vtičnice iztaknite tiskalnik za nekaj minut. Prav tako izključite računalnik.
Ko naprave več niso pod električno napetostjo, morate izključiti kable, ki povezujejo tiskalnik z računalnikom ter jih preverite. Preverite vse kable na vseh koncih, če so kontakti varni in zaščiteni. Če so vidne kakšne poškodbe, je potrebno kable zamenjati. Ponovno prižgite računalnik in tiskalnik ter ju zaženite in poskusite s tiskanjem. 

Preverite kartuše

Prepričajte se, da kartušo s tleskom vložimo v odprtino in da se prilega.
Veliko je težav, ki zajemajo kvaliteto tiskanja, kot je to izpis črt na dokumentu ali slab izpis. Temu je ponavadi vzrok slabo delovanje kartuše oziroma prazna kartuša. Odstranite kartuše eno za drugo in jih preverite. Možno je, da je kartuša prazna, čeprav morda tiskalnik tega ne javlja. Torej se prepričajte, da so kartuše popolnoma vstavljene in na svojem mestu.
Preverite, če so morda tiskalne glave zamašene. Če so, jih je potrebno očistiti. Najprej zaženite notranji proces čiščenja ter šele nato očistite ročno, če je potrebno. Seveda je najlažja metoda, ko pride do težav s kartušami, da jih zamenjate. Čeprav je morda to le začasna rešitev, samo da se preveri, ali je to razlog za težavo.

Preverite, če je prišlo do zastoja papirja ali vnosa delcev v tiskalnik 

Velik krivec za probleme pri tiskanju je papir. Najprej se prepričajte, da ni prišlo do zastoja papirja. Če vam tiskalnik sporoča, da je prišlo do zastoja, vendar pa to ni vidno, je možno, da je kakšen manjši košček papirja ali del kakšnega materiala blizu senzorja, ki zavira normalno delovanje.

Preverite papir

Dobro je, da preverite papir, ki ga uporabljate. Je zguban? Morda zgleda, kot bi bil zlepljen z ostalimi listi? Lahko poskusite rahlo pihniti med liste ali jih zrahljati s prsti. Zapomnite si in izvajajte preventivne preizkuse papirja, kot je ta, da shranjujete papir stran od vlage. Prepričajte se, da pladenj za podajanje papirja ni preveč naložen. Preverite tako, da naložite na podajalnik le nekaj listov papirja za test.
Prav tako preverite znamko papirja in se prepričajte, da je papir, ki ga uporabljate oblikovan za uporabo v brizgalnih tiskalnikih. Nekateri tipi laserskega papirja morda ne dajejo dobrih rezultatov, če jih uporabimo v brizgalnih tiskalnikih.

Posodobite gonilnike

Napake v komunikaciji lahko povzročijo številne probleme pri tiskanju. Dobro je, da posodobite gonilnik tiskalnika. Poglejte si v navodilih, kjer so opisane različne metode deinstalacije gonilnikov.

Microsoftova pomoč – ''Fix It''

Če uporabljate Windows in sumite, da so vaše težave povezane z operacijskim sistemom, ponuja Microsoft program, ki se imenuje ''Microsoft Fix It'' in vam lahko pomaga. Z namestitvijo programa in izbiro odpravljanja težav tiskalnika, boste lahko razrešili težave s tiskalno vrsto ali nedejavnimi vrati tiskalnika.

Težava še vedno ostaja?

Če ste preizkusili vse te korake in težave s tiskalnikom še vedno ostajajo, je morda potrebno obvestiti proizvajalca oz. trgovino, kjer ste kupili tiskalnik, da vas napoti na pooblaščen servis. Nenazadnje pa ste lahko pomirjeni, saj ste poskusili vse možne korake pri odpravljanju težav s tiskalnikom.

Tiskanje iz tabličnih računalnikov in pametnih telefonov

Še nekaj let nazaj smo za vse naše računalniške dejavnosti uporabljali namizni ali prenosni računalnik. V zadnjih letih pa je računalniška industrija doživela korenito preobrazbo. V današnjem času bomo prej uporabili iPad ali Nexus 7 za navadna opravila. Tiskanje s takšnih naprav ni toliko potrebno, kot to delamo z večjih računalnikov. Ker so te naprave prenosne, lahko dokumente vzamete kar s sabo. Ampak v veliko primerih je bolj priročno, da se dokumenti pošljejo in jih natisnemo direktno iz mobilnih naprav. Za tiskanje vstopnic, fotografij, računov, predstavitev in PDF dokumentov, le da teh ne bi bilo potrebno najprej poslati na elektronski naslov na namizni ali prenosni računalnik. Najboljša rešitev bi bila, da bi preko USB vrat povezali prenosni telefon s tiskalnikom, ampak to ne bi delovalo. USB vrata na večini prenosnih telefonih namreč niso dovolj pametna, da bi to naredila. Danes si bomo ogledali nekaj načinov, kako lahko tiskamo s prenosnih telefonov kot za šalo.



Tiskanje v Google oblačku

Google tiskanje v oblačku vam resnično omogoča, da lahko tiskate s prenosnih telefonov. Dejansko ste lahko na drugem koncu sveta, daleč stran od tiskalnika, pa vseeno lahko tiskate brez sitnosti.
Kot že ime nakazuje, tiskanje v Google oblačku vključuje povezavo vašega tiskalnika v oblak (kar je le drugo ime za internet) in inštalacijo aplikacije na vaš prenosni telefon ali uporabo Google paketa aplikacij. Z vsemi tiskalniki lahko uporabljate to storitev, vendar s pomanjkljivostjo: samo s tiskalniki, ki neposredno podpirajo Google tiskanje v oblačku bodo lahko tiskali, brez da bi moral biti računalnik prižgan. Tiskanje neodvisno od računalnika – to so za tiskanje v oblačku-že pripravljeni tiskalniki – vključujejo nekateri modeli tiskalnikov Canon, HP, Epson in Kodak. Večina novejših tipov teh znamk bo delovalo, tudi HP tiskalniki z ePrint, vendar se pred nakupom o tem še vseeno prepričajte.

WiFi

Če boste tiskali bližje domu je WiFi najboljša izbira. Večina novejših tiskalnikov podpira povezavo z domačim brezžičnim omrežjem. Ko ste s tiskalnikom povezani z brezžičnim omrežjem, boste potrebovali aplikacijo na vašem prenosnem telefonu, enako kot potrebujete gonilnike na vašem tiskalniku za tiskanje. HP zagotavlja aplikacijo ePrint Home&Biz (za domačo in poslovno uporabo) za Android in iOS. Kodak, Brother, Canon in Epson imajo podobna orodja, kot tudi nekateri proizvajalci naprav kot sta Motorola in Samsung.

Apple AirPrint (zračno tiskanje)

AirPrint je Applova registrirana tehnologija za doseganje tiskanja preko WiFi. Vse iOS naprave z novejšo različico verzije 4.2 so sposobne tiskanja preko AirPrint in so podprte z najbolj modernimi WiFi tiskalniki.

Bluetooth povezava

V preteklosti je bila Bluetooth povezava pametna izibra za tiskanje iz prenosnih naprav, ampak to sedaj več ni tako. Večina novih tiskalnikov ne podpira Bluetooth povezave, ker prevladuje WiFi. Velika večina prenosnih telefonov tudi ne podpira tiskanja preko Bluetooth povezave, čeprav so opremljeni z Bluetooth tehnologijo.
Naš nasvet je, da ostanete pri WiFi, razen če nimate nujnega razloga, da tiskate z Bluetooth povezavo.

Tiskalniki, kmalu na velikih platnih blizu vas

3D tiskanje je eno izmed tehnologij, o katerih se v letošnjem letu največ govori. Z lahkoto je ugotoviti zakaj. Najsi zaradi tega, ker si nekdo natisne avto v resnični velikosti ali pa enega izmed petih najbolj enkratnih projektov 3D tiskanja. Izgleda, da so možnosti za 3D tiskanje neskončne.
Pred kratkim je Empire Magazine v pogovoru z animacijskim studiom ''Laika'' odkril, kako so uporabljali 3D tiskalnike zato, da so bili hitrejši ter so povečali kvaliteto v njihovem naslednjem animacijskem filmu Paranorman.

''Hitri oddelek prototipov''

Laika studii so investirali v najsodobnejše 3D tiskalnike, da bi lahko skreirali obrazne mimike, ki jih bodo uporabili v filmu. Vsaka slika se lahko natisne in skulptura je izdelana tako natančno, da je ni mogoče narediti s človeško roko, pa če je kipar še tako izurjen in nadarjen.
Revija Empire je predstavila zanimivo statistiko. Prepričan sem, da smo vsi videli film ''The Nightmare Before Christmas'' – glavni lik Jack Skellington ima 800 obraznih mimik.
Medtem, ko so v prototipnem oddelku glavnemu liku dali 208.000 obraznih mimik.
V tem trenutku to tehnologijo uporabljajo le za obrazne mimike karakterjev v filmu in ljubitelji klasičnih animacijskih filmov, v katerem uporabljajo ''stop-motion'' so lahko pomirjeni, saj je ''vojska animatorjev'' še vedno vključena v proces ustvarjanja.
Vso ročno delo – od izdelave figur, oblačil, skeletonov, scene in okolja – si zasluži naše občudovanje za enkratno krativnost pri smislih za detajle.

Brez vseh ljudi, ki to ustvarjajo, ne bi bilo ''Wallace and Gromit''...ne vem za vas, ampak definitivno bi bilo težko preživeti v tem svetu brez tega.

Izbira pravilnega papirja je pomembna za tiskanje

Papir, ki ga vstavite v tiskalnik je ključnega pomena za to, kakšen bo končni izdelek. Nekateri ljudje mislijo, da je papir, ki ga uporabljajo tako pomemben kot kartuša ali toner.

Karkoli tiskate, obstaja tudi pravilen papir za to. Lahko je visoko sijajni fotografski papir ali čisto navaden recikliran papir, ki je primeren za brizgalne ali laserske tiskalnike. Izbira variira od poceni diskontnega papirja pa do luksuznih listov, na katerih se bo tisk obdržal še naslednjih sto let (če ga boste pravilno hranili).

Najbolj pogost problem, s katerim se uporabniki srečujejo je, da je trg prekrit z različnimi ponudniki. Zaradi netransparentnosti je veliko različnih kvalitet papirja, od specialnega fotografskega papirja in še bolj specialnih materialov (npr. Canvas), ki se lahko uporabljajo za različne tiskalnike. Torej, le kateri papir je pravi za vas in vaše tiskanje?

Tipi tiskalnikov

V osnovi obstajata dve vrsti tiskalnikov, ki jih uporabljajo v večini gospodinjstev in v podjetjih. To sta brizgalni in laserski tiskalnik. Vsak od njiju ima različen tip tiskanja in tega se je potrebno zavedati, da se lahko odločimo za pravilen papir.

Brizgalni tiskalniki

V tej kategoriji sta dva različna tipa kartuš, za katere boste ugotovili, da obstajajo tudi različne vrste papirja.

Temeljna barvna črnila
Pigmentirana črnila

Temeljne barvne kartuše dajejo zelo visokokakovostne barvne tone in so namenjene tiskanju fotografij. Ta vrsta kartuše se absorbira v papir. Če bi ostala na površju bi izgubila visoko-sijajni izgled. Ker ostane barva na površju je izgled bolj mat. Problem nastane, ker poceni fotokopirni papir ni osnovan za tiskanje fotografij. Zaradi tega končni izdelek ni takšen, kot bi pričakovali. Ker barve ''tečejo'',  izgledajo natisnjene črke in elementi zelo površni.

Pigmentirana črnila so narejena tako, da črnilo ostane na površini papirja in daje občutek, da prihaja iz tiskalnika suha barva. Proizvajalci kot Canon so združili najboljše od obeh vrst kartuš tako, da so uporabili tako pigmentirana kot temeljna barvna črnila. Pigmentirane črne barve se uporabljajo za tiskanje tekstov, ki dajejo zelo oster izdelek, skoraj podoben laserskemu. Temeljne barvne kartuše se uporabljajo za slike in fotografije, kar daje končnemu izdelku živahne barve.

Laserski tiskalniki

Resnični problem pri laserskih tiskalnikih je, da tiskalnik uporablja proces ogrevanja, da spoji prah iz tonerja na papir. Poceni in lahek papir se lahko upogiba, ko prihaja iz tiskalnika. Lahko povzroči zastoje papirja, ker mehanizem v teh tiskalnikih ni narejen za nizkokakovosten tip papirja.
Večina proizvajalcev tiskalnikov že ponuja lastno znamko papirja, za katerega trdijo, da je primeren za njihovo znamko tiskalnika oz. za kartuše ali tonerje, katere uporablja. Trdijo, da daje najboljši možni rezultat. Proizvajalci kot sta Epson in Canon trdita, da bodo dokumenti ali fotografije, natisnjene na njihov papir preživeli tudi do 200 let, če bo seveda hramba pravilna.