Zaupa nam več kot 80.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3
RSS

Blog posts of '2014' 'junij'

Razumevanje stroškov porabe črnila / tonerja na stran

Verjetno ste že imeli takšno izkušnjo: kupili ste tiskalnik, ki se vam je zdel cenovno ugoden, morda je bil celo izredno poceni, prinesli ste ga domov in začeli tiskati. Čez nekaj časa, ko je bilo potrebno zamenjati kartuše, ste ugotovili, da cene kartuš za ta ugoden tiskalnik, pa niso tako ugodne.

Torej, kako se lahko izognete tej napaki v prihodnje? Tako, da ste pozorni na strošek kartuše ali tonerja na eno natisnjeno stran - seveda za tiskalnik, ki ga iščete. Seveda pa ni to celoten strošek, saj je potrebno upoštevati še strošek papirja in vzdrževanje tiskalnika ali drug potrošni material, kot je boben. Vseeno pa je ta izračun zelo dober za primerjavo med različnimi tiskalniki, saj se tako lažje odločite za nakup.

Izračun stroškov porabe na stran

Za izračun je potrebno manjše znanje matematike. Potrebno je vedeti dve stvari:   

1. Cena kartuše / tonerja
2. Povprečna kapaciteta kartuše / tonerja

Cena / kapaciteta strani = strošek na stran

Večina ponudnikov takšne izračune ponavadi že ponuja ob nakupu kartuše ali tonerjev. Spodaj lahko najdete primerjavo takšnega izračuna za toner za Samsung ML-2850:

Cena takšnega tonerja je 57,07 EUR, kapaciteta tonerja pa 5000 strani. Vse kar je potrebno narediti je deliti kapaciteto s ceno in dobimo strošek na stran.

57,07 deljeno z 5000 je .0011414
Če to zaokrožimo na .011 potem pomeni, da plačate 1.1 cent na stran!

Primerjave

Ta izračun je najbolj uporaben takrat, ko se odločate o nakupu novega tiskalnika, saj lahko že predhodno izračunate strošek porabe in tako ugotovite, kateri tiskalnik je cenejši na daljši rok. Naredimo primerjavo med tem Samsungovim modelom in med Dellovim D230:

Če izračunamo, potem delimo ceno s kapaciteto strani in dobimo .01514.
To zaokrožimo na .15, tako dobimo 1.5 cent na stran, kar pomeni, da je Dellov model dražji in to na daljši rok uporabe pomeni tudi več stroškov.

Ostali dejavniki

Kakor smo že omenili prej, je seveda potrebno upoštevati tudi druge dejavnike. Pri barvnih modelih, kjer se uporablja več kartuš ali tonerjev, lahko primerjate vsako barvo posebej ali pa vse skupaj. Izračun na stran prav tako ne zajema porabe papirja, porabe električne energije ali ostalih podatkov. Vendar je kot primerjalna metoda še vedno zelo koristna ter pomaga, da izberemo resnično najbolj cenovno ugoden tiskalnik, ki ima poceni kartuše oziroma tonerje.

Prav tako morate vedeti, da je navedena kapaciteta strani le povprečje in morda ne vpliva na dejanske povprečne stroške na stran, če boste tiskali veliko slik ali veliko grafičnih prikazov. Da boste imeli bolj natančen vpogled v dejansko kapaciteto, si morda lahko preberete tudi enega starejših zapisov Namen izpisa statistične strani.

Cena kartuše ali tonerja je izredno pomemben dejavnik, ko se odločamo o nakupu novega tiskalnika. Seveda jo velikokrat zanemarimo, saj je bolj pomembno, da ima tiskalnik možnost brezžičnega tiskanja ali mobilnega tiskanja. Torej, ko se boste naslednjič odločali za nakup novega tiskalnika, uporabite to metodo izračuna, saj boste veliko prihranili.

4 nasveti za tiskanje kvalitetnih fotografij

Natisnite fotografije kar doma in skozi poletje ustvarite čisto svoj album.

Poletna sezona je idealna, da se začnete ukvarjati z novimi konjički in aktivnostmi, ki ste jih želeli preizkusiti, pa enostavno niste našli časa. Imate nekaj prostih trenutkov na poletnih počitnicah ali iščete aktivnost, s katero boste zabavali otroke po prihodu iz šole. Morda pa samo iščete sproščujoč konjiček, ki vas bo kratkočasil v dolgih sončnih popoldnevih. Ustvarjanje lastnega albuma z nalepljenimi fotografijami je tako prava aktivnost za vas.

Poletje pa ni idealen čas samo zaradi tega, ker so dnevi dolgi, ampak lahko v teh lepih sončnih dneh tudi fotografirate neskončno število aktivnosti, ki se dogajajo okrog vas. Ovekovečite lahko poletni družinski piknik, košarkarsko tekmo vašega otroka, popoldneve na bazenu s prijatelji, poroko družinskega člana in še veliko več. Dokler imate fotoaparat in oko za nepozabne trenutke, lahko izdelate enkraten album.

Da boste resnično ohranili vse te spomine za prihajajoča leta in preprečili, da bi fotografije zbledele, je potrebno slediti pravim korakom, ki pomagajo, da natisnete dolgo obstojne, visoko kvalitetne fotografije. Da vam pomagamo začeti, je tukaj nekaj nasvetov, kako tiskati, da boste uspešno ustvarjali in zbirali fotografije.

1. Izberite ustrezen tiskalnik

Preden boste začeli s tiskanjem na stotine izbranih fotografij, se prepričajte, da imate tiskalnik, ki bo kos temu izzivu. Če želite slike, ki  bodo dolgo obstojne (40 ali še več let) je najbolje, da uporabite barvne brizgalne tiskalnike (InkJet). Takšne fotografije čez čas ne bodo zbledele, slike bodo jasne in ostre.

2. Nastavitve naj bodo v visoki ločljivosti

Pri tiskanju fotografij morate biti pozorni na kvaliteto ločljivosti. Višja kot je ločljivost, boljša bo natisnjena fotografija. Pri digitalnih fotografijah lahko v posebnem programu za urejanje fotografij urejate ločljivost pik na fotografiji (DPI - Dots Per Inch). Višje kot je število pik, bolj bo slika ostra. Najboljša izbira DPI bi bila med 175 in 300.

3. Shranite sliko v pravem formatu

Ko zaključite z urejanjem fotografije, shranite datoteko kot .TIFF ali .PNG. Razlog je ta, da so TIFF in PNG datoteke zelo visoko kvalitetne in zaradi tega bodo fotografije bolj bogatih barv. Če shranite fotografije v slabši ločljivosti (kar ponavadi računalnik že samodejno shrani) lahko to še slabše vpliva na barve na fotografijah.

4. Uporaba visoko kvalitetnega papirja

Uporaba kvalitetnega tiskalnika in kartuš je brez pomena, če ne uporabljate tudi zadosti dobrega papirja. Za ostrino vaših fotografij je zato potrebno izbrati debelejši foto papir, ki tudi obstoji bolj dolgo. Nekateri se raje odločijo tudi za izbiro matt papirja, saj tako preprečijo, da bi se fotografije ob stiku lepile skupaj. Seveda pa je izbira vrste papirja predvsem odvisna od vas.

Imate tudi sami kakšne ideje, kako izdelati fotografije? Vaših predlogov in komentarjev bomo veseli. Ob izdelovanju lastnih fotografij pa vam želimo obilo veselja v teh toplih junijskih dneh.