Najmanj -20 % na vse šolske torbe! 🥳 -> ! IZKORISTITE
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2015' 'maj'

Kaj je CMYK?

Če uporabljate barvni tiskalnik ali programe, kot so Photoshop, ste zagotovo videli ali slišali izraz CMYK, vendar ali veste, kaj pomeni? Vas zanima? V tem zapisu bomo raziskali, kaj pomeni kratica CMYK in kakšna je morda razlika med kratico RGB.

Kako deluje

CMYK je izraz za barvni model, kar je le drug izraz metode za izdelavo raznolike barve. Prve tri besede pomenijo barve cyan (modra), magenta (škrlatna) in yellow (rumena). Zadnja črka sicer predstavlja črno barvno, vendar K pomeni key (ključ), ker se črna barva uporablja kot ključ, pod katerim se določajo druge barve.

Ko združimo te štiri barve (modra, škrlatna, rumena in črna) lahko tiskalnik ustvari milijon barv na stran. Če bi pogledali z mikroskopom,bi lahko videli, kako se te štiri barve zlivajo, da ustvarijo določeno barvo. Če združimo nekaj pik modre in rumene dobimo zeleno barvo. Saj se morda verjetno sami spomnite, ko vam je sestra polomila zeleno voščenko, pa ste jo morali sami ustvariti s pomočjo modre in rumene. Tudi tukaj je podobno. Preverite blog o ločljivosti tiskanja, kjer si lahko preberete, kako lahko manjše pike ustvarijo boljše podobe.

Odštevanje vs. dodajanje

Ste že kdaj natisnili sliko, ki je vašem ekranu izgledala drugače, kot je potem bil dejanski izpis na papirju? To je pogost pojav, saj ekrani uporabljajo drugačen barvni model kot CMYK model.

Računalniški in mnogi drugi ekrani uporabljajo sistem ''dodajanja'' barvnega modela. Uporabijo malo rdeče, zelene in modre svetlobe, ki potem belo svetlobo spremeni v barvno. Pri tem modelu je bela kombinacija vseh osnovnih barv, črna pa pomeni odsotnost svetlobe.

Pri modelu ''odštevanja'' kot je CMYK tiskanje pa začnete z belim listom papirja, torej bela barva pomeni odsotnost barv. Črna pa je kombinacija vseh ostalih barv. Ker je črna kartuša tudi vključena v sistem črnil, je pri tiskanju večinoma uporabljena resnično črna barva, kot pa da se združi kombinacija modre, škrlatne in rumene.

Razlika med tema dvema modeloma lahko povzroči nekaj razhajanj med barvami, vendar z najnovejšimi programi so tudi te razlike odpravljive. Profesionalne aplikacje kot npr. Adobe Photoshop dovoljuje uporabnikom, da sami izberejo ''barvni profil'', kot npr. RGB ali CMYK, tako lahko bolj razločno vidite na ekranu, kakšen bo dejanski izpis.

Dve kartuši, štiri kartuše in čez

Če imate brizgalni (InkJet) tiskalnik z eno črno in eno barvno kartušo, morda mislite, da takšno tiskanje ni CMYK tiskanje. Vendar pa barvna kartuša vseeno v sebi vsebuje tri prekate z modro, škrlatno in rumeno barvo. Prednost teh kartuš je v tem, da jih je enostavneje vstaviti in zamenjati, slabost pa je v tem, da tudi, če vam zmanjka samo ena barva, je potrebno menjati celotno kartušo (torej vse tri barve).

Večina novejših tiskalnikov uporablja kombinacijo štirih ali več kartuš. Kombinacijo vedno sestavljajo modra, škrlatna, rumena in črna. V nekaterih primerih proizvajalci tiskalnikov dopolnijo te osnovne kartuše tudi z dodatnimi kartušami, kot npr. ''pigmentna črna'' za boljšo črno barvo ali svetlo škrlatna, svetlo modra, siva,...

Te dodatne kartuše pripomorejo k širši barvni lestvici, enakomernim barvam razponom in na splošno boljšim rezultatom.

Sistem CMYK barvnega modela je stabilen sistem, ki se ga uporablja skoraj v vseh barvnih tiskalnih medijih in po prebranem imate zagotovo boljši vpogled, kako deluje. Večinoma lahko enostavno pustite, da vaša programska oprema in tiskalnik sama naredita delo in CMYK sistem ustvari čudovite barvne podobe za vas, brez skrbi.

Kakšen se vam je zdel ta zapis? Ste morda ugotovili, da smo izpustili kakšno pomembno podrobnost? Veseli bomo vašega sporočila v opombah, spodaj.

Izboljšajte feng šui v pisarni s temi enkratnimi nasveti

Če sledite filozofiji feng šuija, potem je vse živo, povezano in se spreminja. V svojem okolju ustvarjamo ravnovesje, katero vpliva na naše življenje in na raven naše energije. To ravnovesje lahko ustvarimo tudi v našem okolju tako, da ustvarimo okolje, ki izboljšuje našo produktivnost in kreativnost in kar je najbolj pomembno, da se tako bolje počutimo.

Ko oblikujemo individualni delovni prostor, razmislite o najboljšem možnem načinu, ki bo pripomogel k učinkovitosti. Vse pomembne stvari morajo biti na dosegu roke in vidne. Prav tako je pomembno, da imate delovno mizo in stol, ki sta udobna in nudita podporo vašemu telesu.

Naredite si lasten prostor

Najbolj enostaven in poceni trik, da ustvarimo delovno okolje, ki vzpodbuja kreativnost je, da vsakemu dopustimo, da si uredi svoj lasten prostor na svoj način. Zaposleni lahko imajo v pisarni osebne stvari, seveda na takšen način, da ne motijo sodelavcev. Slike, okraski in celo živali pomagajo, da se na delu počutite bolj zadovoljni.

Planirajte celoten izgled pisarne

Če ste kdaj videli, kako mestni načrtovalci uredijo določene mestne okoliše, da je izgled enoten, se morda lahko podobnega načina poslužite tudi v vaši pisarni. Seveda uredite pisarno, glede na vašo dejavnost. Premislite, če potrebujete prostor, kjer bodo stranke lahko počakale, tiho delovno okolje, prostor za sestanke in morda celo prostor, kjer se bodo sodelavci radi družili med odmori.

Prinesite naravo v našo pisarno

Da se bodo zaposleni lahko sprostili med odmori, lahko razmislite o zelenem območju za sprostitev. Kakšen kotiček lahko zapolnite z rastlinami, če nimate možnosti, da bi imeli zunanji prostor. Če pa imate na voljo zelene površine na prostem, potem ga morda zapolnite s kakšno sedežno garnituro, na kateri bodo zaposleni radi sedeli. Morda celo uredite prostor z mizami, da boste lahko tam uživali tudi v kosilu.