Najmanj -20 % na vse šolske torbe! 🥳 -> ! IZKORISTITE
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2021' 'oktober'

Iz fizičnega v digitalno: e-knjige

Iz fizičnega v digitalno: E-knjige

Preden smo imeli knjige, smo imeli zgodbe. Pripovedovanje je bilo skupinsko dejanje: pripovedovanje o vsakdanjem življenju, da bi druge naučili naučili lekcije, da bi podali opozorilo ali se preprosto zabavali. Pripovedovanje je bilo način širjenja veselja ali obvladovanja nevarnosti. Tako so se začele zgodbe, ter tako sta jezik in govorjena beseda našla svojo moč.

Veste katera knjiga trenutno velja za začetnico vseh knjig? Ocenjeno je, da je nastajala nekje med letoma 2000 in 1600 pr. n. št. - Ep o Gilgamešu (Epic of Gilgamesh) je epska pesnitev iz starodavne Mezopotamije, napisana na 12 glinenih ploščic, ki pripovedujejo zgodbo o tem, kako premagati smrt in doseči večno življenje. 



Ep o Gilgamešu. Ploščica 11: Zgodba o vesoljnem potopu. Vir slike: en.wikipedia.org

Če preskočimo vse o zvitkih iz papirusa, Starih Egipčanih, Grkih in Rimljanih, Korejcih in zbirki budističnih zen naukov, o Johannesu Gutenbergu in prvi tiskani knjigi (torej če preskočimo nekje 3600 let in celoten razvoj fizične knjige) se pripeljemo v 20. stoletje - v kraljevino digitalnega, v rojstvo elektronske knjige. 

Elektronske knjige ali e-knjige so enostaven, priročen in popolnoma sodoben način dostopa do literature. Čeprav bi e-knjige, in naprave za branje le teh, verjetno povezali nekje z dobo digitalizacije po letu 1990, pa imajo v resnici že relativno dolgo zgodovino, ki sega dlje kot si verjetno mislite.

E-knjiga je po definiciji knjižna publikacija, ki je na voljo v digitalni obliki in je sestavljena iz besedila, slik, ali obojega; brati pa jo je mogoče na zaslonih računalnikov ali na drugih elektronskih naprav. Čeprav so pogosto opredeljene kot “elektronska različica tiskane knjige”, pa nekatere e-knjige obstajajo zgolj v tej obliki in niso logičen razvoj svoje (neobstoječe) tiskane verzije. 


Vir slike: sodapdf.com

Kaj potrebujem za branje e-knjige?

Elektronske knjige so v ePub in PDF formatu in jih lahko beremo na večini računalniških naprav: na računalniku (PC, prenosnik, tablični računalnik) ali pametnem telefonu. EPub in PDF formata sta kompatibilna z večino bralnikov.


Vir slike: searchenginejournal

Prednosti e-knjig

  • V prostoru, ki ga zavzema primerljivo velika fizična knjiga, lahko e-bralnik vsebuje na tisoče e-knjig, omejenih le z zmogljivostjo pomnilnika. 

  • Odvisno od naprave je lahko e-knjiga berljiva pri šibki svetlobi ali celo v popolni temi. Mnogi e-bralniki imajo vgrajen vir svetlobe, lahko povečajo ali spremenijo pisave, uporabijo programsko opremo za pretvorbo besedila v govor - da glasno preberejo besedilo za slabovidne, starejše ali disleksične ljudi, ali pa zgolj zaradi udobja. 

  • Poleg tega e-bralniki bralcem omogočajo, da v spletnem slovarju takoj poiščejo besede ali pa več informacij o določeni temi. Amazon na primer poroča, da 85% bralcev e-knjig med branjem poišče vsaj eno besedo. 

  • Tiskane knjige porabijo trikrat več surovin in 78-krat več vode za proizvodnjo, v primerjavi z e-knjigami. Študija iz leta 2017 je pokazala, da je tudi pri upoštevanju emisij, ki nastanejo pri izdelavi e-bralne naprave, izpust le teh manjši kot pa pri tiskanju enake količine tiskanih knjig. 

  • Čeprav e-bralnik stane več kot večina posameznih knjig, pa vas bo sama e-knjiga stala manj kot fizična, tiskana knjiga. Poleg tega so številne spletne knjige na voljo brezplačno na spletnih mestih kot je Project Gutenberg. 

  • Odvisno od možnega upravljanja digitalnih pravic, je mogoče e-knjige (za razliko od fizičnih knjig) varnostno kopirati in obnoviti v primeru izgube ali poškodbe naprave na kateri so shranjene.  V primeru tovrstne nezgode lahko namreč prenesete novo kopijo knjige, ne da bi pri tem nastali dodatni stroški distributerja (založnika).

  • Kot bralci lahko sinhroniziramo svojo lokacijo branja, poudarke in zaznamke v več napravah, in tako knjigo beremo naprej od strani, na kateri smo ostali, tudi na pametnem telefonu, pa čeprav jo navadno beremo na e-bralniku. 


Vir slike: savethestudent.org

Kje najti e-knjige? (povzeto po samozaložba.si)

V e-knjigarnah po vsem svetu. Med najbolj znane spadajo Amazon, Google Books, Apple Books, Kobo, Barnes & Noble, Smashwords itd. Večina velikih ponudnikov e-knjig ima tudi svojo znamko čitalnika in kot zaščito uporabljajo DRM (angl. kratica za digital rights management).

Poglejte v lokalne e-knjigarne in založbe/samozaložbe. Prednost e-knjig, kupljenih neposredno pri založbah ali v manjših spletnih knjigarnah, je v tem, da se ne zaklenejo in da jih lahko prenašamo med osebnimi napravami, saj so zaščitene s tehnologijo t. i. vodnega znamenja (watermark), imenovanega tudi mehki ali družabni DRM (angl. soft DRM, social DRM, digital watermarking, social watermarking).

Je kdo rekel brezplačna knjiga? Na spletu najdemo ogromno brezplačnih e-knjig v različnih jezikih, tudi v slovenščini. Vsaka založba ali spletna knjigarna, ki vključuje e-knjige, običajno nudi tudi vsaj nekaj brezplačnih e-knjig. Obstajajo pa tudi spletni portali, ki ponujajo samo brezplačne e-knjige. V Sloveniji je ponudba sicer bolj skopa, jih je pa ogromno mogoče najti pri različnih tujih ponudnikih. 

V Sloveniji je sicer najbogatejša knjižnica digitalnih vsebin Digitalna knjižnica Slovenije – dLib. Uporabna predvsem za iskalce strokovnega gradiva. 

Kje najti e-knjige v angleščini?

Google Play Books (ni na voljo v Sloveniji). Številka ena na seznamu spletnih mest za brezplačen prenos e-knjig mora biti Googlova trgovina e-knjig. Na dosegu roke je na milijone knjig, veliko od teh je brezplačnih. Najdete lahko e-knjige v vseh formatih in celo preberete ocene drugih uporabnikov. Storitev sicer trenutno še ni na voljo v Sloveniji, lahko pa jo uporabljate v vseh drugih večjih državah. 

  • Project Gutenberg. Project Gutenberg vam omogoča dostop do 57.000 brezplačnih prenosov e-knjig na spletu, v skoraj vseh oblikah. Prenesite jih, preberite na spletu, ali jih naložite na svoj Kindle in uživajte.

  • The Open Library. Open Library (odprta knjižnica) je dejansko odprtokodna knjižnica, ki jo lahko ureja vsak. Vsak mesec je na njej izposojenih več kot 100.000 knjig. Urejena je tako, da lahko knjige iščete po tematiki, si ustvarite seznam knjig, ki jih želite prebrati, ali pa celo sami uredite “kakšno polico”. 


Vir slike: openlibrary.org

Ste vedeli?

  • Leta 2013 je bilo v ZDA prodanih več kot 512 milijonov e-knjig.

  • Leta 2015 je bilo po vsem svetu prodanih 20 milijonov e-bralnikov.

  • Konec leta 2016 so e-knjige predstavljale 23% vseh knjig, prodanih po svetu.

  • V ZDA je 75% vseh prodanih e-knjig iz knjigarne Kindle, v Združenem kraljestvu pa kar 95%.

  • Najpogosteje uporabljena naprava za branje e-knjige je računalnik, sledi Kindle, nato iPhone in iPod Touch.

  • Najdaljša e-knjiga, ki je trenutno na voljo, je »Komentar Nove zaveze MacArthurja« (The MacArthur New Testament Commentary). Datoteka ima velikost 13.080 strani v postavitvi za tiskanje in zavzame 37 MB prostora. 

  • Sony Data Discman je bil prvi komercialno dostopen bralnik e-knjig na svetu. Naprava je bila predstavljena julija 1990 na Japonskem. Opremljen je bil z 2,8-palčnim LCD zaslonom v sivinah, nameščenim v zgornjem pokrovu, in je podpiral poseben format EB ("Electronic Book").

  • Izumitelj elektronske knjige ni splošno določen, saj se zasluge pripisujejo mešanici tehnologij treh različnih posameznikov. 



Vir slike: reddit.com

Vir slike: catawiki.com

E-bralnik Amazon Kindle

Kultni in najbolj prodajan bralnik med vsemi. Amazonov e-bralnik Kindle je kakovosten, priročen in enostaven pripomoček za branje. Zadnja verzija se ponaša z osvetljenim 15,24 cm (6") zaslonom na dotik s prilagodljivo osvetlitvijo, ločljivostjo 167 ppi, optimizirano tehnologijo pisav in šestnajstimi nivoji sivine. Bralnik je izjemno lahek, zaradi česar je primeren tudi za branje z eno roko. Odlikujeta ga Wi-Fi povezava in zmogljiva baterija, ki ob normalni uporabi zdrži tudi po več tednov, napolni pa se v približno 4 urah. Z Whispersync se lahko branje knjige nadaljuje na telefonu, tablici ali računalniku, saj prek Wi-Fi povezave sinhronizira trenutno stran v knjigi.


Vir slike: amazon.com

Na voljo je v dveh barvah - beli in črni, in z dvema kapacitetama pomnilnika - izbirate lahko med 8 ali 32 GB spomina


Vir slike: amazon.com

Vir slike: amazon.com