Do -15 % na kartuše in brezplačna dostava za tonerje! 📯 -> ! IZKORISTITE
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X
RSS

Blog posts of '2013' 'oktober'

Namen izpisa statistične strani

Izpis statistike tiskalnika (včasih tudi stanje izpisov tiskalnika ali testna stran tiskanja) je lahko zelo koristno orodje za pridobivanje informacij o stanju tiskalnika. Ne samo, da nam omogoča s pridobljeno statistiko oceniti stroške, temveč celo lahko ugotovite, katero kartušo/toner je potrebno zamenjati.

Statistika porabe

Glavna stvar, ki jo navadno najdete na strani statistike porabe je podatek o rabi vašega tiskalnika. Ponavadi to vključuje število natisnjenih strani, nato strani, ki so bile natisnjene z določeno kartušo/tonerjem ter druge meritve. Te statistike so nam v pomoč, ko skušamo oceniti, kolikšno je resnično število natisnjenih strani. Pri večfunkcijskih napravah lahko vidite, kolikšno je bilo število skopiranih, skeniranih in natisnjenih strani. To je koristno v primeru, ko se odločamo ali bi moral imeti naš naslednji tiskalnik tudi možnost pošiljanja faksa. Če ugotovite, da je število faksiranih strani zelo nizko, potem to za vas ni ključnega pomena pri izbiri naslednjega tiskalnika.

Napake

Nekateri izpisi statistik vključujejo tudi informacije o določenih napakah, ki so se pojavljale. Vidite lahko število zastojev papirja, koliko je bilo težav pri podajanju papirja in ostalo. Vsi ti podatki vam dajo vpogled v najbolj pogoste težave, s katerimi se naprava srečuje in tako lahko s temi podatki izboljšate zanesljivost tiskalnika. Če se pogosto pojavlja težava pri podajanju papirja, boste morda morali očistiti valje tiskalnika. Pri naslednjem tiskanju statistične strani lahko preverite, če se je napaka popravila.

Težave s kartušami/tonerji

Morda je najbolj uporaben vidik statistične strani natančen podatek o vsaki kartuši/tonerju posebej. Pri barvnih modelih boste ponavadi videli pregled za vsako posamezno barvo. Če vam tiskalnik javlja, da je določena kartuša prazna, vi pa ste natisnili le nekaj strani, potem lahko natisnete statistično stran, da preverite. Morda ugotovite, da je kartuša okvarjena.
Statistična stran je prav tako zelo pomembno orodje za zbiranje pomembnih podatkov o vašem tiskalniku. Pri rednem tiskanju in shranjevanju teh strani, lahko sledite povečanju napak in jih odpravite. Proces tiskanja statistične strani je različen pri vsakem tiskalniku. Kako jo natisnete na vašem tiskalniku, preverite v navodilih za tiskalnik.

V spodnjem videu je prikazano, kako natisniti statistično stran za večino tiskalnikov znamke HP, kjer enostavno držite zelen gumb za nekaj sekund, dokler stran ni natisnjena:

http://www.youtube.com/watch?v=AHD2nv0Sod4

Nekaj pojmov, da boste vedeli kdaj tiskati

Osnovne naloge tiskanja so zelo enostavne in direktne. Večina uporabnikov tiskalnikov lahko brez težav natisne nujne tiskarske posle, vendar pa lahko napredno znanje pomaga, da natisnete dokumente višje kakovosti. Z nekaj možnostmi na višji ravni lahko celo prilagodite izpis vašim posebnim potrebam. Večino teh pojmov boste našli v pogovornem oknu tiskanja na vašem tiskalniku ali pa na nadzorni plošči tiskalnika.

Tukaj je nekaj najbolj pomembnih pojmov, ko govorimo o tiskanju:


Zlaganje (collate)

Zlaganje razvrsti več kopij v njihov pravilen vrstni red. Na primer, če delate 4 kopije dokumenta na štirih straneh, zlaganje pomeni, da se vse štiri kopirane strani obdržijo skupaj, namesto da bi se natisnilo več kopij samo prve strani.

Obdelava

Obdelava je možnost, ki je na voljo v večini programske opreme za urejanje slik in vključuje rezanje manj pomembnih delov slik, tako da lahko bolj pomembne dele natisnete večje.

Osnutek

Tiskanje v možnosti ''osnutek'' uporabi manj črnila ali prahu, prav tako pa je tiskanje hitrejše. Je odlična izbira za predogled tiskanja ene ali dveh strani, da se preveri oblika pred tiskanjem več dokumentov. Prav tako je ena izmed najboljših možnosti, da se zmanjšajo stroški tiskanja.

Dvostransko tiskanje

Dvostransko tiskanje zajema tiskanje na obeh straneh lista. Vsi tiskalniki takega tiskanja ne podpirajo, pri tistih, ki je to mogoče, pa se lahko znižajo stroški za papir kar za 50%. Prav tako je več možnosti za prilagoditev izpisa.

Sivo/enobarvno (Grayscale)

Barvni brizgalni tiskalniki najpogosteje uporabljajo  ''sestavljeno črno'', katero sestavlja vsaka barvna kartuša in tako nastane črna. Tiskanje v sivi barvi tako zagotavlja, da tiskalnik uporablja le črno kartušo, katera je na splošno cenovno manj draga. Pri laserskih tiskalnikih se največkrat uporablja beseda ''enobarven''.

Robovi

Robovi so tisti del na straneh lista, kjer se ne tiska. Če ugotavljate, da so robovi velikokrat preveliki ali premajhni, potem lahko spremenite nastavitve v vašem urejevalniku besedila ali programu za oblikovanje slik.

Usmeritev/razporeditev

Ta opcija Vam dovoljuje, da izbirate med portretom (navpično) ali podolžni format (vodoravno). Podolžni format je pogosto uporaben za tiskanje napisov ali širšo sliko, medtem ko se portretni format uporablja za besedila. Najboljše je, da preden izberete eno izmed teh dveh možnosti za tiskanje, še izberete predogled tiskanja v obeh oblikah, da vidite, v katerem formatu bo tiskanje vašega dokumenta najbolj optimalno.

Ločljivost/kvaliteta/DPI

Ločljivost se meri v pikah na inč (dots per inch = DPI) in nadzira kvalitetno raven izdelka. Pri nekaterih tiskalnikih so te nastavitve pogosto označeno z ''visoka kvaliteta'', ''hiter'', ''osnutek'', itd. Pri nastavitvah za nižjo kakovost se prav tako porabi manj črnila ali prahu, tisk je tudi hitrejši, ampak je tudi kvaliteta natisnjenega nižja.

Formatiranje

Ta možnost vam dovoljuje, da tiskate podobo ali besedilo večje ali manjše na stran. Če je nastavitev prevelika, se posledično to kaže na tem, da se natisne tudi še na drugo stran, medtem ko se pri nastavitvi na premajhen format lahko pokaže v potrati prostora. Izbira 100% razmerja ali t.i. ''Fit to Page'', kar pomeni ''Prilagodi strani'' je najverjetneje še najboljša izbira. Raziskujte z različnimi možnostmi in si oglejte predogled tiskanja, da vidite, kakšen bo učinek pri različnih možnostih.

S tem, ko razumemo vse pojme, ki so opisani tukaj, boste dobili tudi več idej, kaj uporabiti pri oblikovanju in tiskanju vaših dokumentov. Pri izkoriščanju možnosti, kot so dvostransko tiskanje in nastavitve kvalitete, lahko dejansko prihranite denar pri materialih. Pri izbirah, kot so usmeritev in formatiranje pa lahko pridobite boljši končen produkt – tako pri slikah kot besedilu.

Prihodnost tiskanja z brizgalnimi tiskalniki

Večini uporabnikom je poznana brizgalna tehnologija, predvsem zaradi uporabe tiskalnikov doma ali v pisarni, vendar pa je osnovna tehnologija, ki je skupna tako tiskalnikom znamke HP ali Canon, uporabljena tudi v različnih industrijah. Kot bi lahko pričakovali, se brizgalno tiskanje uporablja za tiskanje na papir in karton v različnih možnih scenarijih, vključuje tudi tiskanje nalepk na izdelkih, tiskanje na embalažo. Se pa brizgalno tiskanje uporablja tudi za ostala tiskanja, o katerih se niti ne zavedate.

V nedavni študiji, ki jo je izdelal Smithers Pira, so razkrili, da je s prejšnjimi in novimi izboljšavami v brizgalni tehnologiji pričakovati, da se bo svetovna tržna vrednost brizgalnega tiskanja podvojila v naslednjih petih letih. Delež tiskalnih poslov z uporabo brizgalnega tiskanja v primerjavi z drugimi metodami naj bi se iz 4 odstotkov povečal na 7 odstotkov tržne vrednosti industrije tiskanja.

Kje se brizgalno tiskanje uporablja trenutno?

Poleg števila namiznih tiskalnikov za potrošnike in brizgalnih tiskalnikov za industrije v papirni in embalažni panogi, še mnogo drugih industrij uporablja brizgalno tehnologijo.

Tiskanje na tekstil

Tehnologija brizgalnega tiskanja je digitalno krmiljen proces postavitve majhnih kapljic tekočine na površino, deluje enako dobro s črnili kot z barvo. Tiskanje z brizgalnimi napravami je v širši uporabi v tekstilni industriji, vendar je prav tako mogoče, da uporabite brizgalni tiskalnik za potrošnika za tiskanje lastnih vzorcev na tekstil. 
Poglejte si spodnji video, kjer je prikazano, kako lahko tiskate na tekstil s svojim tiskalnikom.
http://www.youtube.com/watch?v=rl4FnvvcHCk

Steklo in keramika

Tiskanje z brizgalnim tiskalnikom se pogosto uporablja tudi za tiskanje na steklo ali keramiko, da se izdelajo dekorativne ploščice in ostale notranje dekoracije in arhitekturni objekti.

Fotovoltaične celice

Sončne celice so pomemben del pri izgradnji obnovljive energijske infrastrukture in pri uporabi brizgalne tehnologije se lahko določi sestavine na substrat, tako se fotovoltaika lahko proizvaja hitreje in ceneje. Uporaba tehnologije brizgalnega tiskanja je občutno bolj učinkovita kot tradicionalne metode in zmanjšuje odpad dragih in okolju škodljivih kemičnih komponent za 90 odstotkov.


Kam vodi brizgalno tiskanje?

Nano – tiskanje

Digitalno nano tiskanje uporablja novo razvito tehnologijo, da proizvede  kapljice, ki so tako majhne, kot še nikoli doslej, še manjše kot bakterije. Z uporabo kapljic, ki so tako majhne je pri slikah vidna boljša ločljivost in višja resolucija.

Tiskanje vonja

Tiskanje z brizgalno tehniko je v osnovi le streljanje tekočine na površje, ni pomembno, ali je to črnilo ali barva. Japonski znanstveniki so delali na tiskalnikih, ki lahko tiskajo dolgotrajne dišave na dokumente. Kmalu lahko vrtnica na čestitki za valentinovo resnično diši tako sladko.

V farmaciji

Veliko ljudi mora jemati zdravila po točno predpisanem programu zdravljenja in ob točno določenih urah. Predstavljajte si, da bi namesto tega lahko kar natisnili točno določen predpisan odmerek in kombinacijo na eno tableto z brizgalno tehnologijo.

Če imate še sami kakšen zanimiv predlog, kako uporabiti brizgalne tiskalnike, ga napišite.

Ali bo 3D tiskanje podžgalo ponarejanje umetnin in nakita?


             S 3D tehniko natisnjena zapestnica izdelovalke Alissia Melka – Teichroew na Freedom of Creation. 


Ali morda še boljše vprašanje...ali sonce vzhaja vsak dan?
Torej, to je vprašanje, ki so si ga pri ''Mashable zastavili danes. Morda bolj prijetno vprašanje od zadnjega, katero je bilo v zvezi s 3D tiskanjem in z bolj enostavnim odgovorom.
Na kratko, odgovor je da; 3D tiskanje bo nedvomno vodilo do vseh vrst ponarejanj, ne samo ponaredkov umetnin in nakita.
Shapeway-ev predstavnik je povedal:
''Zgodilo se bo....čeprav upamo, da se ne bo.'' je povedala Elisa Richardson, predstavnica na Shapeway, katera je nosila s 3D tehniko natisnjeno srebrno zapestnico na desnem zapestju. Richardsova je razložila, da podjetje prepoveduje ponarejanje, prav tako prepoveduje tiskanje delov strelnega orožja. Povedala je, da so kupci ponavadi navdušenci, ki večinoma tiskajo svoje lastne načrte.

Naš poudarek

Mislimo, da je to že zaključeno. Če se lahko služi denar na nezakonit način s 3D tiskanjem, se vsekakor bo. Nobene poti ni, da bi oblikovalcem preprečili, da ne bi oblikovali ali jih držali stran od kriminalnega početja. Elisa že ve: zgodilo se bo.
Pa je to res takšno presenečenje? Ne moremo zagotovo reči, da je. Najmanj trikrat smo že izpostavili in objavili bolj preprosti kriminal, ki vključuje krajo črnil in tonerjev za prepovedano preprodajo in o milijonih, ki so jih iztržili zaradi tega.

Lahko verjamete da, če se bo dalo ponarediti nakit iz diamantov ali platine s 3D tiskanjem in ga bo možno prodati za tisočkrat več denarja kot toner, so prevaranti že na delu in načrtujejo.
Kakor pri vseh ostalih stvareh v življenju, bo tudi tukaj potrebna velika mera pazljivosti. Seveda bo FBI ustanovil ''Urad za preiskovanje 3D tiskanja'', ki bo preiskoval tovrstna kriminalna dejanja, vendar so ponavadi vedno vsaj en korak zadaj pred storilci.

Torej, če boste opazili, kako iz prtljažnikov kombijev prodajajo platinaste zapestnice po polovičnih cenah, bo najbolje, da kar pustite denarnico na svojem mestu.

Bi zaradi tega reciklirali kartuše?

Ta članek ni v nobenem primeru mišljen, da bi podcenjevali tiste, ki ne reciklirajo. Osebno pa mislim, da bi mnogo tistih, ki ne reciklirajo, začeli s tem, če bi se zgodilo naslednje:

- če bi bilo bolj jasno opredeljeno, kaj vse se lahko reciklira
- če bi bilo jasno, kako se lahko reciklira 
- če bi bilo recikliranje enostavno

Podjetje iz Kalifornije se že spopada s tem problemom. Iznašli so majhno pametno napravo ''ecoATM'', ki omogoča  zelo enostavno recikliranje aparatov, kot so iPod, iPad in Kindles brez pretiranih problemov. To podjetje se trudi narediti spremembe. Statistika govori, da le 10% rabljenih telefonov in ostalih podobnih elektronskih naprav dobi v nekem smislu še eno življenje. Trudijo se rešiti naše največje pomisleke glede transparentnosti  in enostavnosti recikliranja.

Kako deluje?

Ne bi si mogli želeti bolj enostavnega načina. Vsak ''ecoATM'' ima reciklirno postajo, ki lahko elektronsko in vizualno preveri skoraj vsako elektronsko napravo, za katero potem najde najboljšo razpoložljivo ceno iz svetovnega drugorazrednega trga.
Stranka, ki reciklira napravo vstavi le-to napravo, zanjo lahko takoj dobi gotovino ali dobropis v trgovini, če je naprava znotraj določene trgovine.

Kako dobro bi to bilo za kartuše in tonerje za tiskalnike?

Ta naprava bi bila enkratni dodatek za tretji trg. Strankam bi ne le omogočala, da odvržejo uporabljene ali neželene kartuše, ampak bi še tu in tam dobili denar za to. To bi zagotovo vodilo v povečanje porabe kartuš.
S sposobnostjo te naprave, da ugotovi kvaliteto in stanje kartuše ter, da razlikuje med različnimi modeli kartuš, bi stranka videla, kaj se reciklira in kaj ne. Prav tako bi bila stranki znana tudi vrednost. Tukaj je upanje.