OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Kako očistiti korona žico (corona wire)

Najprej začnimo z najbolj pomembnim vprašanjem - kaj je korona žica?

Če niste strokovnjak za tiskalnike, najverjetneje še niste slišali za to. Najverjetneje je celo prvič, da slišite besedno zvezo ''corona'' v povezavi z nečim, kar nima nič skupnega z uživanjem toplega poletnega dneva nekje na terasi. Ta žica je ena izmed najbolj pomembnih delov laserskih tiskalnikov in zanjo ne potrebuje limete.


Korona je zelo tanka W žica - prevlečena z zlatom. Izpostavljena je napetosti okrog 1000 V. Korona vpliva na nabijanje in regeneracijo fotoprevodnika ter prenos prahu iz tonerja na papir. Vpliva tudi na nevtralizacijo naboja ter spreminjanje naboja prahu.
Čeprav imajo laserski tiskalniki v večini enake komponente, pa se notranje funkcionalnosti in konstrukcija razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Tako je težko zahtevno pripraviti splošna navodila za čiščenje korona žice.
Kakor ste verjetno že sami ugotovili so laserski tiskalniki dobili svoje ime zaradi tega, ker so slike in besedila natisnjena s pomočjo laserja. Razvijalna enota je na sredini naprave, obdan je z valji, korona žico, grelno enoto in tonerjem, razen če je seveda naprava znamke Brother, kateri ima toner kar v sklopu bobna.

Ko so podatki prenešeni, laser nariše/napiše sliko na boben. Korona žica prejme eksplozijo visoke napetosti, katera se nato prenese v pisano obliko na boben v obliki statične energije. Ta negativni naboj privlači pozitivno nabit prah. Korona žica daje še močnejši negativni naboj na papir, ki nato povleče prah iz razvijalnega bobna.
Učinkovitost korone je tako odvisna od razdalje med žico in fotoprevodnikom; odvisna je tudi od tega, iz kakšnega materiala je žica ter seveda na to, kakšne je vsebnost vlage v zraku v okolici.
Korona žica prenese udarjanje in zbere veliko umazanije in odvečnega prahu. Očistiti bi jo morali vedno, ko se menja toner. Če korona žice ne čistimo, se zmanjša kakovost tiska in izpis postane slabše viden, barve bledijo ali se na natisnjenih straneh vidijo črte.

Brother tiskalniki:
1. Odprite sprednja vrata tiskalnika in pokrov s tonerjem.
2. Odstranite boben s tonerjem.
3. Poiščite moder zaklop na traku in nežno premaknite, da nekajkrat zdrsi levo in desno.
4. Ko zaključite, nastavite puščico na modrem zaklopu in puščico na kaseti, preden ponovno vstavite boben s tonerjem.

Kyocera Mita tiskalniki:
1. Odprite sprednja vrata tiskalnika, nato odprite pokrov, kjer so vstavljeni tonerji.
2. Izvlecite zeleni gumb na čistilni palici zelo previdno. Vlecite tako dolgo, dokler gre in nato spet potisnite nazaj - to nekajkrat ponovite.
3. Nato očistite mrežico korone žice. Čistilec mrežice koorne vzemite in vrečke, nato odprite pokrovček. Gobasti del obrnite navzgor in ga tako namestite v tiskalnik.
4. Korono privzdignite, jo povlecite in ponovno potisnite nazaj. Postopek 2-3 krat ponovite. Mrežica na dnu korone bo tako očiščena. Čistilec morate odvreči v zabojnik za posebne odpadke, saj ga ne morete še enkrat uporabiti.
5. Pri ostalih barvah korono očistite enako.
6. Po končanem čiščenju zaprite pokrov in sprednja vratca tiskalnika.

Nekateri Xerox, HP in drugi tiskalniki:
1. Odprite sprednja vrata tiskalnika ter pokrov s tonerjem.
2. Da odstranite korona žico, sunite držalo in ga izvlecite.
3. Premaknite čistilno orodje, ki je znotraj tiskalnika pod korona žico.
4. Vstavite čistilno orodje na drugo stran ohišja korone.
5. Nekajkrat obrišite naprej in nazaj.
6. Ponovno vstavite čistilno orodje in korona žico.


Ostali Xerox, HP in drugi tiskalniki:
1. Odprite sprednja vrata tiskalnika ter pokrov s tonerjem.
2. Odstranite korona žico.
3. Uporabite Q-tip in alkohol ter nežno očistite žico.
4. Ponovno vstavite.

Najbolje je, da pred čiščenjem preverite v navodilih za tiskalnik, katera metoda čiščenja je najbolj primerna za vašo napravo. Korona žico je potrebno očistiti nežno, saj je zelo občutljiva. Če je čiščenje korona žice neuspešno, je morda najbolje, da jo zamenjate.

Oddajte svoj komentar