Do -15 % na vse tonerje -> ! Izkoristite popust
Telefonska naročila: 02 620 08 80 pon - pet: 8:00 do 16:00
FAQ   •  Načini plačila   •  Dostava   •  Garancija   •  Kontakt
Izberite kategorijo
HITRA DOSTAVA
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    za izdelke v posebni ponudbi!
X

Laserski tiskalnik in njegova skrivnost

Na temo laserskih tiskalnikih smo sicer v preteklosti že pisali in predstavili osnovne lastnosti. Tokrat pa se bomo v tovrstno tiskanje bolj poglobili in tudi ocenili, kdaj je lasersko tiskanje primerno in kakšne so prednosti ter slabosti.
Delovanje laserskih tiskalnikov je bolj zapleteno. Deluje tako, da valji s pomočjo električnega naboja prenesejo ustrezne količine prahu na papir. Laserski tiskalnik celotno stran natisne naenkrat. Tehnologija mora biti tako sposobna vse informacije o strani, ki mora biti natisnjena shraniti v spomin, jo oblikovati in spremeniti v tiskalniški jezik in jo natisniti.

Proces tiska

Tiskanje se začne, ko je slika strani, ki jo je potrebno natisniti, shranjena v pomnilniku. Korona žica  negativno naelektri optični valj tiskalnika (OPC). Laserski žarek, ki je krmiljen s pomočjo elektronike in sistema prizm ter ogledal, prenaša posamezne pike že pripravljene slike na optični valj. Na tistem mestu, kjer laser osvetli valj, tam se spremeni električna polariteta na sami površini valj. Na optičnem valju tako piko za piko nastaja celotna slika strani.
Krmiljenje laserskega žarka je zelo zahtevno, saj mora zadeti vsako posamezno točko na optičnem valju v širini tiskane strani. Novejši laserski tiskalniki imajo ločljivost 1.200dpi, kar pomeni, da je 12.000 pik po širini A4 strani. Mehanizem je zelo natančen in odstopanja so takoj vidna. Laserski žarek tako potuje skozi objektiv, tam se fokusira preko odbojnega zrcala na prizmo. Prizma se vrti z veliko hitrostjo in tako žarku v vsakem trenutku nastavlja drugače usmerjeno površino. Odbiti žarek od prizme potuje skozi sistem leč, ta kompenzira vpadne kote žarka zaradi odbojev ter nato konča svojo pot na površini optičnega valja. Elektronika poskrbi, da je za vsako posamezno piko slike, laserski žarek vključen ali izključen. Pika, ki jo pa na površini valja, žarek zadane pa spremeni polariteto. Na površini valja se tako kreira slika celotne tiskane strani, ki jo pošljemo v tisk. Tako na površini optičnega valja laserski žarek nariše sliko po podobnem sistemu, kot je tisk z matričnim tiskalnikom, le da riše samo eno točko naenkrat.
Obstaja še en sistem tiska, ki pa za naelektritev optičnega valja uporablja vrsto LED elementov. Te diode (LED=Light Emitting Diode) so nameščene po celotni širini tiskane strani in glede na sliko z ugašanjem ali prižiganjem spreminjajo sliko na optičnem valju. Sistem z LED diodami je cenejši, saj ni vključenih dragih menhanskih delov - prizme, zrcala. Ima pa druge omejitve, saj je za tisk s točno določeno ločljivostjo potrebno razmestiti fiksno število diod, ki pa mora biti fokusirana v eno samo piko. Nanos prahu iz tonerja se lahko prične, ko je slika na optičnem valju formirana. Optični valj nato potuje mimo razvijalne enote (bobna), kjer se nahaja barvni prah. Na optičnem valju so naelektrene točke, ki privlačijo posamezne delce prahu; razelektrenih pa ne privlačijo. Ko je ta prenos končan, je na optičnem valju celotna slika tiskane strani v negativu in to je potrebno spraviti na papir. 
Ko je prenos končan, čistilni valj in korona žica očistita valj ostankov tonerja in naelektritve in tako je spet pripravljen za novo sliko.
Prenosna korona je visokonapetostna žica, ki se nahaja pod papirjem. Optični valj potuje mimo te žice in delci prahu iz tonerja se oprimejo papirja ter tako odtisnejo stran v pozitivu. Papir nato potuje le še skozi fiksirno enoto - skozi fuser, kateri z ustrezno temperaturo in pritiskom te delce prahu iz tonerja fiksira na površino papirja.

Delovanje barvnih laserskih tiskalnikov

Pri barvnih laserskih tiskalnikih je princip tiskanja enak, le sam proces je zaradi več barv bolj kompliciran - pri tiskanju se namreč uporabljajo štirje tonerji namesto enega (barve so modra - cyan, škrlatna - magenta, rumena - yellow in črna - black - CMYK).
Pri starejših barvnih tiskalnikih je v uporabi t.i. four-pass sistem tiska. Pri tem sistemu se optični valj naelektri za vsako barvo posebej. Optični valj pobere prah iz tonerja, ki je ustrezne barve in ta odtis prenese na boben tiskalnika. Ko je proces končan, se negativna slika strani za tisk nahaja na bobnu, s tega pa se potem v enem koraku prenese na papir po enakem sistemu kot se pri ČB tiskalnikih. Ker se laserska enota in optični valj vrtita s fiksno hitrostjo je čas za enobarvni ali ČB tisk enak tudi pri večbarvnem tiskalniku. Ko tiskamo barvno stran, pa tiskalnik potrebuje za vsako barvo še nekaj dodatnih korakov - t.i. vrtljajev optičnega valja. Hitrost tiska se tako zmanjša vedno, ko je potrebno natisniti več barv.
Nekateri novejši tiskalniki uporabljajo že one-pass sistem, kjer so nekateri koraki združeni. Tako je možno doseči enake hitrosti tiska, ne glede na število natisnjenih strani.

Kdaj izbrati laserski tiskalnik

Če bi povzeli lastnosti laserskih tiskalnikov, bi lahko rekli, da so le-ti prava izbira povsod, kjer se potrebuje hiter in kvaliteten izpis.
V domači uporabi morda za kupce, ki želijo znižati stroške tiskanja ali morda ne tiskajo tako pogosto - predvsem črno-bel tiskalnik.
Za uporabo v pisarnah pa se lahko s tiskalnikom tiska vse - računi, dokumenti, obrazci. Prav tako lahko z barvnim tiskalnikom natisnete lastna reklamna sporočila - letake,...
Laserski tiskalnik se lahko uporablja tudi v industriji - tudi velikoformatni tiskalniki.

Prednosti in slabosti laserskih tiskalnikov

Laserski tiskalniki se večinoma uporabljajo tam, kjer se potrebuje hiter ter kvaliteten izpis. Hitrost samega tiskanja je odvisna glede na posamezen model, se pa giblje do 200 strani na minuto. Obstajajo tudi različne ločljivosti - od 600 do 1200dpi (dpi - točk na palec).
Prednosti:
- izpis je hiter, vse od 15 strani/minuto do 200 strani/minuto,
- nabavna cena je nizka, tako za domače kot pisarniške potrebe, je pa potrebno vedno preveriti še cene potrošnega materiala, torej tonerjev,
- izpis je kvaliteten, glede na hitrost in ločljivost je izpis izredno kvaliteten. Ločljivost je ponavadi 600dpi, kar zadosti vsem standardnim potrebam. Novejši tiskalniki pa že podpirajo ločljivost 1.200dpi,
- glasnost tiskanja je nizka,
- tisk na več različnih medijev - od kuvert, nalepk, prosojnic, navaden papir, debelejši papir,... Pomembno je le, da ti mediji lahko prenesejo visoko temperaturo,
- različni formati tiska, večina tiskalnikov je formata A4, nekaj tudi A3. Obstajajo tudi tiskalniki, ki tiskajo na neskončni papir.
Slabosti:
- stroški tiskanja so visoki - poleg nakupa tonerjev, je morda potrebno menjati tudi ostale dele, kot so boben, posoda za odpadni toner, valjčki,...
- kvaliteta tiska je odvisna od izbire papirja - kot brizgalni je tudi pri laserskih tiskalnikih potrebno paziti na kvaliteto papirja,
- občutljivi so na razmere v okolju - prav tako kot brizgalni so tudi laserski tiskalniki občutljivi na prah, temperaturne razlike - previsoke ali prenizke temperature, vlažnost,
- tiskanje v kopijah ni možno - ni možno tiskanje na samokopirni papir in zato je potrebno natisniti večje število strani.
Oddajte svoj komentar