Black Friday se začenja! Preverite ponudbo
Zaupa nam več kot 80.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Matrični tiskalniki in njihovo delovanje

Matrični tiskalniki spadajo med najstarejše tiskalnike. Za tisk se uporablja tiskalna glava, ki ima navpično nameščene iglice. Te iglice ob pomikih tiskalne glave tvorijo matrike, ti pa predstavljajo znake. Ta tehnologija tiskanja velja za najcenejšo še danes - saj so stroški tiska na posamezno stran najnižji.

Delovanje

Takšen matrični tiskalnik za tisk potrebuje tiskalni trak iz posebnega tekstila, ki je prepojeno s črnilom. Trak je v večini primerov enobarven; obstajajo sicer tudi možnosti dvobarvnega ali večbarvnega, v barvah lahko natisnemo le posamezne znake. Tiskalni trak je med tiskalno glavo in papirjem, ob vsakem udarcu iglice po traku pusti sled na papirju - podoben proces kot pri pisalnih strojih.
Večje število kot imajo tiskalne glave iglic, boljša je ločljivost tiska - znaki so namreč predstavljeni z matrikami na papirju. Če je število pik večje, je tudi izpis boljši. Dandanes so večinoma v uporabi še 24-iglični tiskalniki - kar pomeni, da ima na tiskalni glavi 24 iglic. Se pa debeline iglic razlikujejo med posameznimi proizvajalci.
S krmiljenjem poskrbimo, da posamezne iglice udarijo na pravilnih mestih in tako oblikujejo matriko znaka. Tiskalnik lahko uporablja le nabor znakov, ki jih ima shranjene v lasten spomin. Izpis na matričnih tiskalnikih ni primerljiv z izpisom laserskih ali brizgalnih tiskalnikov. Način tiska je le v najbolj osnovni obliki - to je Draft način. Zaradi tega znaki niso vedno takšne oblike, kot bi morali biti. To se lahko izboljša z zgostitvijo matrike tako vodoravno kot navpično, glava v tem primeru pride na eno vrstico večkrat. Samo tiskanje je sicer počasnejše, je pa izpis boljši.

Matrične tiskalnike lahko najdete v različnih izvedbah, ki so namenske za določene potrebe. To so tiskalniki, namenjeni za tisk v hranilne knjižice, potne liste, prometna dovoljenja. To so posebej oblikovani tiskalniki, ki poskrbijo, da se tisk začne na točno določeni višini, ima nabor točno dolečnih znakov. Prav tako je namenjen za tisk debelejših dokumentov (npr. knjižice, potni listi, itd..). Zaradi tega se je teh tiskalnikov tudi prijel naziv ''šalterski tiskalnik''.

Prednosti in slabosti matričnih tiskalnikov

Prednosti:
- nizki stroški tiskanja,
- izraba tiskalnega traku poteka počasneje,
- za tisk se lahko uporablja tudi neskončni papir,
- tiska se lahko v kopijah,
- obstajajo različni modeli, ki so namenjeni za različno uporabo,
- so zanesljivi in dovolj robustni, da jih lahko uporabljate tudi v prašnih prostorih, saj jih ne more uničiti prah ali umazanija,

Slabosti:
- grafična ločljivost je nizka,
- barvni tisk ni možen - razen dvobarvni ali tribarvni znaki v redkih primerih,
- tiskalniki so zelo hrupni - če jih imate v pisarnah, je potrebno namestiti protihrupna ohišja,
- tiskalna glava je občutljiva na papir - če je papir zelo trd ali pri večplastnem neskončnem papirju se lahko zlomijo tiskalne iglice, ki udarijo na napačno mesto, kar pokvari tiskalnik.

Oddajte svoj komentar