OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Mikročipi na kartušah

Tiskalniki postajajo cenovno vedno bolj dostopni, zdi se pa, da kartuše postajajo dražje. To je nekoliko načrtno, saj ko proizvajalci znižajo ceno tiskalnikom upajo, da bodo dobili povrnjeno pri nekoliko višji ceni kartuš. Mnogo potrošnikov želi privarčevati denar in tako polnijo kartuše s polnilnimi seti, ki jih kupijo od drugih proizvajalcev, kjer pa lahko nastanejo težave z mikročipi, ki jih ima vsaka kartuša.

Nekaj večjih proizvajalcev uporablja mikročip (imenovan tudi ''pametni čip'') na svojih kartušah in tako zagotovijo, da je kartuša pristna. Ko se jo vstavi v tiskalnik, mikročip komunicira z računalnikom in pošlje signal, da je kartuša originalna. Če signalu ne uspe, tiskalnik zavrne tiskanje. Nekateri tiskalniki, kot na primer Canon pa tiskajo kljub temu, se pa vseskozi prikazuje sporočilo o napaki.

Kako delujejo čipi na kartušah?

Mikročipi na kartuši so ponavadi povezani s serijsko številko na kartuši sami, medtem ko nekateri uporabljajo drugo vrsto edinstvene identifikacijske številke, ki jo lahko preveri tiskalnik. Ko je kartuša vstavljena, čip komunicira s tiskalnikom preko radijskega signala ali z direktno povezavo in tako tiskalnik določi, ali je identifikacijska številka pristna. Nekateri mikročipi vključujejo tudi datum preteka, ki je vgrajen na kartuši, kar pomeni da lahko kartuša preneha delovati po tem datumu.To lahko vodi do razočaranja pri kupcu, saj je v kartuši še vedno črnilo, le-ta pa noče več tiskati.

Prednosti

Obstaja kar nekaj prednosti, ki jih mikročipi nudijo uporabnikom. Čeprav velikokrat kritizirajo edinstven vidik identifikacije ali gre za originalno ali kompatibilno kartušo. Naslednja velika prednost mikročipov je, da komunicirajo s tiskalnikom. Tako lahko uporabnika še pred dokončno izpraznitvijo opozorijo, da se lahko kartuša pravočasno menja.

Slabosti
V nekaterih tiskalnikih se lahko uporabljajo samo originalne kartuše, saj vse ostale tiskalnik zavrne, ker je tako sprogramiran. To je neke vrste monopol proizvajalca, da se uporablja samo originalne kartuše. Vendar pa to ostaja tudi po tem, ko garancija že preteče in je uporabnik še vedno zavezan kupovati kartuše, ki so velikokrat precej dražje od kompatibilnih.
Prav tako se lahko v redkih primerih zgodi, da pride do težav s čipi na kartušah in jih tiskalnik ne zazna. Prav tako ponavadi kartuše nehajo delovati še preden so prazne, saj jim to onemogoča čip.

Rešitve
Kupci, ki želijo privarčevati denar, imajo nekaj možnosti. Prva je, da se odločijo, da bodo kupovali kartuše, ki jih izdelujejo drugi proizvajalci in preprosto živeli s sporočili o napakah, ki se prikazujejo, ker kartuše niso originalne. Naslednja možnost je, da kupijo kompatibilne kartuše, ki že imajo vgrajen mikročip, kateri deluje na tiskalniku in se s tem izognejo neprestanim sporočilom o napakah. Nekateri uporabniki so odkrili način, kako se lahko koda, ki je na mikročipu uporabi večkrat in jo tiskalnik vedno prepozna in deluje kot originalna kartuša. Navsezadnje pa lahko uporabniki kupijo mikročip reseter, čeprav bo verjetno strošek nakupa izenačil prihranek.

Mikročipi na kartušah imajo veliko prednosti. Ugotavlja se lahko, ali je kartuša ponarejena in opozarja, ko je kartuša prazna. Vendar pa kartuša prikazuje stanje, da je prazna, čeprav je morda še 20% črnila v njej. Včasih se lahko dokaj hitro izkaže ali imajo več prednosti ali slabosti.

Oddajte svoj komentar