OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Nekaj pojmov, da boste vedeli kdaj tiskati

Osnovne naloge tiskanja so zelo enostavne in direktne. Večina uporabnikov tiskalnikov lahko brez težav natisne nujne tiskarske posle, vendar pa lahko napredno znanje pomaga, da natisnete dokumente višje kakovosti. Z nekaj možnostmi na višji ravni lahko celo prilagodite izpis vašim posebnim potrebam. Večino teh pojmov boste našli v pogovornem oknu tiskanja na vašem tiskalniku ali pa na nadzorni plošči tiskalnika.

Tukaj je nekaj najbolj pomembnih pojmov, ko govorimo o tiskanju:


Zlaganje (collate)

Zlaganje razvrsti več kopij v njihov pravilen vrstni red. Na primer, če delate 4 kopije dokumenta na štirih straneh, zlaganje pomeni, da se vse štiri kopirane strani obdržijo skupaj, namesto da bi se natisnilo več kopij samo prve strani.

Obdelava

Obdelava je možnost, ki je na voljo v večini programske opreme za urejanje slik in vključuje rezanje manj pomembnih delov slik, tako da lahko bolj pomembne dele natisnete večje.

Osnutek

Tiskanje v možnosti ''osnutek'' uporabi manj črnila ali prahu, prav tako pa je tiskanje hitrejše. Je odlična izbira za predogled tiskanja ene ali dveh strani, da se preveri oblika pred tiskanjem več dokumentov. Prav tako je ena izmed najboljših možnosti, da se zmanjšajo stroški tiskanja.

Dvostransko tiskanje

Dvostransko tiskanje zajema tiskanje na obeh straneh lista. Vsi tiskalniki takega tiskanja ne podpirajo, pri tistih, ki je to mogoče, pa se lahko znižajo stroški za papir kar za 50%. Prav tako je več možnosti za prilagoditev izpisa.

Sivo/enobarvno (Grayscale)

Barvni brizgalni tiskalniki najpogosteje uporabljajo  ''sestavljeno črno'', katero sestavlja vsaka barvna kartuša in tako nastane črna. Tiskanje v sivi barvi tako zagotavlja, da tiskalnik uporablja le črno kartušo, katera je na splošno cenovno manj draga. Pri laserskih tiskalnikih se največkrat uporablja beseda ''enobarven''.

Robovi

Robovi so tisti del na straneh lista, kjer se ne tiska. Če ugotavljate, da so robovi velikokrat preveliki ali premajhni, potem lahko spremenite nastavitve v vašem urejevalniku besedila ali programu za oblikovanje slik.

Usmeritev/razporeditev

Ta opcija Vam dovoljuje, da izbirate med portretom (navpično) ali podolžni format (vodoravno). Podolžni format je pogosto uporaben za tiskanje napisov ali širšo sliko, medtem ko se portretni format uporablja za besedila. Najboljše je, da preden izberete eno izmed teh dveh možnosti za tiskanje, še izberete predogled tiskanja v obeh oblikah, da vidite, v katerem formatu bo tiskanje vašega dokumenta najbolj optimalno.

Ločljivost/kvaliteta/DPI

Ločljivost se meri v pikah na inč (dots per inch = DPI) in nadzira kvalitetno raven izdelka. Pri nekaterih tiskalnikih so te nastavitve pogosto označeno z ''visoka kvaliteta'', ''hiter'', ''osnutek'', itd. Pri nastavitvah za nižjo kakovost se prav tako porabi manj črnila ali prahu, tisk je tudi hitrejši, ampak je tudi kvaliteta natisnjenega nižja.

Formatiranje

Ta možnost vam dovoljuje, da tiskate podobo ali besedilo večje ali manjše na stran. Če je nastavitev prevelika, se posledično to kaže na tem, da se natisne tudi še na drugo stran, medtem ko se pri nastavitvi na premajhen format lahko pokaže v potrati prostora. Izbira 100% razmerja ali t.i. ''Fit to Page'', kar pomeni ''Prilagodi strani'' je najverjetneje še najboljša izbira. Raziskujte z različnimi možnostmi in si oglejte predogled tiskanja, da vidite, kakšen bo učinek pri različnih možnostih.

S tem, ko razumemo vse pojme, ki so opisani tukaj, boste dobili tudi več idej, kaj uporabiti pri oblikovanju in tiskanju vaših dokumentov. Pri izkoriščanju možnosti, kot so dvostransko tiskanje in nastavitve kvalitete, lahko dejansko prihranite denar pri materialih. Pri izbirah, kot so usmeritev in formatiranje pa lahko pridobite boljši končen produkt – tako pri slikah kot besedilu.

Oddajte svoj komentar