Zaupa nam več kot 100.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Papir in vrste papirjev

Tiskanje že dolgo ni več omejeno samo na standardne liste papirja. Večina trenutnih modelov tiskalnikov lahko tiska na različne tipe papirja in različne vrste medijev. Obstaja namreč veliko posebnih vrst medijev. Tak primer je medij, na katerega lahko likamo oznake in nalepke. Možno je dobiti tudi tradicionalne tipe papirja v različnih oblikah, kjer lahko končni proizvod oblikujete glede na vaše specifične potrebe. Če ste oboroženi z nekaj informacijami, lahko razširite svoje obzorje kar se tiskanja tiče in stopite korak nazaj od dolgočasnega, navadnega tiskanja takrat, ko pride do pravih okoliščin za to.

Tipično je, da je kvaliteta tiskanja boljša, debelejši kot je papir. Prav tako je izgled na takšnem papirju boljši. Predvsem za podjetja, ki se zanašajo, da bo natisnjeno predstavljajo podjetje, je pomembno, da uporabljajo papir, ki ima večjo obstojnost in je boljši od standardnega papirja.

Tukaj je ponujenih nekaj možnosti:

Standardni papir
Za vsakodnevno tiskanje je težko premagati standardni papir. Ta papir je večinoma najcenejša možnost. Odličen je za tiskalne posle, kateri se potrebujejo znotraj podjetja in ne zahteva preveč veličastnega izgleda.

Recikliran papir
Recikliran papir je izdelan iz odpadkov, tako je okolju bolj prijazen. Recikliran papir je lahko bolj rjave barve, medtem ko se lahko dobi tudi bel recikliran papir. Uporablja se lahko za iste naloge tiskanja kot standarden tip papirja, vendar je večinoma dražji.

Sijoč papir
Sijoč papir je večinoma najbolj priljubljena metoda uporabe papirja za tiskanje fotografij. Sijaj krepi barvne odtenke in zagotavlja bleščeč zaključek. Ima gladko površino, vendar so hitro vidni prstni odtisi in prah. Semi sijoč papir ima malenkost manj sijočo površino, za tiste, ki želijo nekaj vmes. Nekateri proizvajalci, kot npr. HP zagotavlja veliko izbiro pravega foto papirja.

Sijoč plastificiran papir
Najboljši primer takšnega papirja so razglednice. Sprednja stran je standarden sijajen papir z živahnimi barvami in sijajem, zadnja stran pa je osnovana iz kartona. Prednost takega papirja je, da je cenejši kot dvostranski sijajen papir in je tudi bolj trajen.

UV sijaj
UV sijaj ni posebna vrsta papirja, temveč je to dodatek za sijajni papir. Je neke vrste okras, nanaša se po tiskanju za izboljšanje izgleda barv in zagotovi dodatno plast zaščite. Pogosto se uporablja samo na določenih mestih. Na primer, pri izdelavi poslovnih vizitk se UV sijaj nanese na ime podjetja, tako da bolj izstopa in je svetlejši od ostalih besed.

Mat papir
Mat papir je debelejši in močnejši kot standardni papir, vendar je brez sijaja. Barve izgledajo manj žive, vendar jih prstni odtisi in sončna svetloba ne uniči tako hitro. To je dobra izbira papirja za oglaševanje pod osvetljenimi lučmi, ker od mat papirja ne odseva. Vendar je bolj nagnjen k poškodbam zaradi učinka vode.

Ovitek ali kartonska osnova
To je vrsta bolj težkih papirjev, ki se najpogosteje uporablja za izdelavo naslovnic za vezana poročila ali stvari, kot so kartice za označevanje krajev, ki morajo biti bolj trdne od standardnega papirja.

Magnetna podlaga
Ta tip medija se uporablja za ustvarjanje magnetov za oglaševanje. Ta medij na splošno zahteva poseben tiskalnik in ni združljiv z domačim ali pisarniškim aparatom.

Ko raziskujete različne vrste papirja, ki so na voljo je potrebno preveriti tudi v navodilih za vaš tiskalnik, katere vrste papirja podpira vaš tiskalnik, prav tako velikosti in debelino. Nekateri tiskalniki uporabljajo tudi nadomestni papir, da zmanjšajo upogibanje debelejših medijev. Pomembno je tudi, da je papir, ki ga izberete ustrezen za vaš tiskalnik. Nekateri tipi papirja so namreč namenjeni laserskim tiskalnikom, nekateri za brizgalne tiskalnike. Z raziskovanjem različnih vrst papirja, lahko potem izberete najboljšega, oblikujete nov projekt in pridobite bralčevo pozornost.

Oddajte svoj komentar