OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Razumevanje stroškov porabe črnila / tonerja na stran

Verjetno ste že imeli takšno izkušnjo: kupili ste tiskalnik, ki se vam je zdel cenovno ugoden, morda je bil celo izredno poceni, prinesli ste ga domov in začeli tiskati. Čez nekaj časa, ko je bilo potrebno zamenjati kartuše, ste ugotovili, da cene kartuš za ta ugoden tiskalnik, pa niso tako ugodne.

Torej, kako se lahko izognete tej napaki v prihodnje? Tako, da ste pozorni na strošek kartuše ali tonerja na eno natisnjeno stran - seveda za tiskalnik, ki ga iščete. Seveda pa ni to celoten strošek, saj je potrebno upoštevati še strošek papirja in vzdrževanje tiskalnika ali drug potrošni material, kot je boben. Vseeno pa je ta izračun zelo dober za primerjavo med različnimi tiskalniki, saj se tako lažje odločite za nakup.

Izračun stroškov porabe na stran

Za izračun je potrebno manjše znanje matematike. Potrebno je vedeti dve stvari:   

1. Cena kartuše / tonerja
2. Povprečna kapaciteta kartuše / tonerja

Cena / kapaciteta strani = strošek na stran

Večina ponudnikov takšne izračune ponavadi že ponuja ob nakupu kartuše ali tonerjev. Spodaj lahko najdete primerjavo takšnega izračuna za toner za Samsung ML-2850:

Cena takšnega tonerja je 57,07 EUR, kapaciteta tonerja pa 5000 strani. Vse kar je potrebno narediti je deliti kapaciteto s ceno in dobimo strošek na stran.

57,07 deljeno z 5000 je .0011414
Če to zaokrožimo na .011 potem pomeni, da plačate 1.1 cent na stran!

Primerjave

Ta izračun je najbolj uporaben takrat, ko se odločate o nakupu novega tiskalnika, saj lahko že predhodno izračunate strošek porabe in tako ugotovite, kateri tiskalnik je cenejši na daljši rok. Naredimo primerjavo med tem Samsungovim modelom in med Dellovim D230:

Če izračunamo, potem delimo ceno s kapaciteto strani in dobimo .01514.
To zaokrožimo na .15, tako dobimo 1.5 cent na stran, kar pomeni, da je Dellov model dražji in to na daljši rok uporabe pomeni tudi več stroškov.

Ostali dejavniki

Kakor smo že omenili prej, je seveda potrebno upoštevati tudi druge dejavnike. Pri barvnih modelih, kjer se uporablja več kartuš ali tonerjev, lahko primerjate vsako barvo posebej ali pa vse skupaj. Izračun na stran prav tako ne zajema porabe papirja, porabe električne energije ali ostalih podatkov. Vendar je kot primerjalna metoda še vedno zelo koristna ter pomaga, da izberemo resnično najbolj cenovno ugoden tiskalnik, ki ima poceni kartuše oziroma tonerje.

Prav tako morate vedeti, da je navedena kapaciteta strani le povprečje in morda ne vpliva na dejanske povprečne stroške na stran, če boste tiskali veliko slik ali veliko grafičnih prikazov. Da boste imeli bolj natančen vpogled v dejansko kapaciteto, si morda lahko preberete tudi enega starejših zapisov Namen izpisa statistične strani.

Cena kartuše ali tonerja je izredno pomemben dejavnik, ko se odločamo o nakupu novega tiskalnika. Seveda jo velikokrat zanemarimo, saj je bolj pomembno, da ima tiskalnik možnost brezžičnega tiskanja ali mobilnega tiskanja. Torej, ko se boste naslednjič odločali za nakup novega tiskalnika, uporabite to metodo izračuna, saj boste veliko prihranili.

Oddajte svoj komentar