OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Tiskalnik, ki uporablja za tisk toploto - termični tiskalnik


Pri termičnih tiskalnik je posebnost ta, da za tisk uporabljajo toploto, ki jo oddaja termična tiskalna glava - ti termični elementi so razporejeni v širini papirja. Termične tiskalnike ločimo na ''Direct Thermal'' ali ''Thermal Transfer'' tiskalnike.

Pri tiskanju z ''Direct Thermal'' tiskalniki moramo uporabiti poseben papir, ki je toplotno občutljiv. Proizvajalci naredijo tak papir tako, da na navaden papir nanesejo tanek termično občutljiv material in tako pri tiskanju, ko se določen element ogreje, na tistem mestu počrni. Tiskanje s termičnim tiskalnikom je poceni, ni pa zelo obstojno. Uničen je že lahko, če je nekaj minut izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Seveda obstajajo tudi termični papirji, kjer proizvajalec jamči, da bo dokument čitljiv vsaj 15 let, vendar so ti zelo dragi.

Tiskalniki ''Thermal Transfer'' ne uporabljajo za tisk papirja temveč poseben tiskalni trak, ki je občutljiv na toploto. Obstaja več vrst tiskalnih trakov - ti trakovi imajo na spodnji strani poseben premaz, ki je drugačen, glede na zahteve. Ob ogrevanju tiskalne glave se premaz odlepi od traku in preide na papir. Vrste premaza so: vosek, smola in mešanica smola/vosek.
Ob tisku je vedno potrebno preveriti in preizkusiti, katera vrsta traku ustreza za določen namen.

Zakaj uporabljamo termične tiskalnike

Termični tiskalniki so namenjeni predvsem tiskanju nalepk in etiket z grafičnimi elementi in črtnimi kodami. Termični tiskalniki imajo pred matričnimi tiskalniki, ki zmorejo enak tisk kar precej prednosti, saj so manjši, bolj tihi imajo pa tudi izredno kontrasten izpis.
Strošek potrošnega materiala je znan vnaprej, če že vemo, kaj bomo tiskali. Direct Thermal tiskalnik ima za strošek le termični papir. Pri Thermal Transfer tiskalnikih je strošek papir ali nalepke, tiskalni trak. K stroškom je potrebno prišteti tudi strošek tiskalne glave, ki je prav tako potrošni material.

Vrste termičnih tiskalnikov

Ločimo med:

- prenosnimi tiskalniki - ti so majhni ter lahki. Namenjeni so za terensko delo (pri dostavah, servisih,...). Imajo brezžično povezavo, to so Direct Thermal tiskalniki.
- namiznimi tiskalniki - uporabljamo jih v pisarni, na delovnem mestu.
- industrijskimi tiskalniki - imajo kovinsko ohišje, mehanizem je drugačen; lahko podpirajo več industrijskih sistemov.

Kdaj izbrati termični tiskalnik

Termični tiskalnik se uporablja v poslovne namene - v gostilnah, trafikah, za tiskanje računov v trgovinah, podjetjih. Uporablja se tudi za tisk etiket, nalepk,...

Uporabljamo računske trakove, ki jih lahko najdete tukaj.

Prednosti in slabosti termičnih tiskalnikov

Prednosti:
- hitro tiskanje - tiskanje je cca. 60strani/minuto,
- kontrasten izpis - pri uporabi kvalitetnih trakov je izpis zelo dober,
- dobra čitljivost in zelo kvaliteten izpis,
- izpis je obstojen - lahko se izbere takšen papir, da prenese vodo ali umazanijo,
- tihi tiskalniki,
- lahko se tiska na različne medije - papir, etikete, papir, embalaže, tekstilne etikete,... (odvisno od tipa termičnega tiskalnika),
- ni občutljiv na zunanje okolje, saj lahko veliko prenesejo, so bolj robustni kot ostali tiskalniki, saj so prenosni in morajo biti temu primerno trpežni,
- imajo možnost dodatnih funkcij - namenjeni so predvsem tisku na zahtevo, prenos iz računalnika je hiter.

Slabosti:
- stroški tiskanja so dokaj visoki,
- nabavni stroški tiskalnika so visoki,
- tisk v kopijah ni mogoč - ni možno uporabiti samokopirni papir,
- kvaliteta tiska je odvisna od izbira papirja in traku.

Oddajte svoj komentar