OBVESTILO: Zamude pri dobavi Več informacij
Zaupa nam več kot 65.000 kupcev!AAA certifikat bonitetne odličnosti 2018
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Tiskanje na tkanine


Vsi radi izražamo našo individualnost z oblačili, ki jih nosimo in ena izmed najhitrejših in najmanj dragih možnosti, da ustvarite edinstvena in originalna oblačila je, da uporabite navaden brizgalni tiskalnik. Tehnike, ki vam jih bomo predstavili, delujejo idealno za izdelavo čisto specialne osebne majice, vendar lahko enak vzorec uporabite tudi za dekoracijo ostalih oblačil.
Obstaja nekaj tehnik, ki se jih pogosto uporablja za tiskanje vzorcev na tkanino: metoda s ''freezer'' papirjem (papir, ki je z ene strani plastificiran) in uporaba posebnega papirja (t.i. preslikač). Ugotovili smo, da je druga metoda bolj zanesljiva in rezultati na slikah so bolj obstojni, na kar se bomo tudi mi osredotočali. Vendar bomo vseeno na kratko predstavili tudi metodo s ''freezer'' papirjem za tiste, ki jo želite preizkusiti.
Katerokoli metodo že izberete, boste potrebovali vzorec. Uporabite lahko kakšen grafični program, da izdelate vzorec. Če nimate potrebne programske opreme, si lahko na tej povezavi (http://www.inktechnologies.com/blog/eight-great-resources-for-web-art/)  ogledate programe.

Metoda  s ''freezer'' papirjem

S to metodo lahko tiskate direktno na tkanino, brez da bi uporabljali kakšen prenosni medij. Sliši se super, vendar pa kartuše v vašem tiskalniku niso namenjene tiskanju na tkanino in prav tako niso vodoodporne, tako da če boste uporabili to metodo, bodo verjetno vaši tiski počasi zbledeli, ko jih boste prali.
Težava pri direktnem tiskanju je, da ni dovolj trdno, da bi obdržalo obliko in gre direktno skozi tiskalnik. Lahko se zvije in nagrmadi na kup. Verjetno vam je poznano, kako zoprn je zastoj papirja v tiskalniku; zastoj tkanine je še hujši. **Freezer** papir, ki se uporablja v kuhinji je tanek papir, na eni strani namazan z voskom. Ko se stran, ki je namazana z voskom stisne na tkanino z vročim likalnikom se bo prilepil na površino. Izdelana tkanina dobi svojo obliko, ko gre skozi tiskalnik. Ko zaključite, lahko odstranite papir z nalepko.

Večina ljudi nima tiskalnikov v velikosti majic, da bi lahko tiskali. Tako bodo morali odrezati del tkanine, da bo ustrezala. Nato bo potrebno našiti ali prilepiti vzorec na oblačilo. To je odlično, če želite tiskati manjše dekorativne elemente, ni pa dobro, če želite prekriti celotno sprednjo stran oblačila.

Uporaba prenosnega papirja

To je najbolj neposredna metoda in vzorci so bolj obstojni kot pa pri prejšnji metodi.

Potrebujete:
- navadno majico (s kratkimi ali dolgimi rokavi)
- preslikač (poseben papir, velikosti A4 ali A3)
- likalnik in trdo podlago za likanje
- brizgalni tiskalnik
- načrt oz. vzorec

Stvar, na katero ne smete pozabiti je, da obstajajo različni tipi preslikačev, ki se razlikuje glede na to, katero barvo tkanine boste izbrali. Svetle tkanine in temne tkanine potrebujejo različne preslikače. Pri svetlih tkaninah se za ozadje uporabljajo svetle barve. Medtem pa mora pri temnih tkaninah preslikač prav tako prenesti svetlo ozadje (saj tiskalniki ne tiskajo belo).

1. Ustvarite svoj vzorec. Če vaš vzorec ni simetričen ali vsebuje tekst, ga boste morali obrniti tako, da boste tiskali zrcalno sliko, saj bo drugače vzorec ali pisava obrnjena.
2. Natisnite vzorec, kot bi natisnili katerikoli dokument.
3. Izrežite tisti del preslikača, ki vsebuje vzorec.
4. Položite oblačilo na trdo podlago, lahko tudi na rezalno desko, ki jo prekrijete s kuhinjsko krpo ali blazino, vendar ne na desko za likanje.
5. Položite preslikač z vzorcem navzdol, na oblačilo.
6. Nastavite temperaturo likalnika do najvišje temperature, vendar se prepričajte, da boste izklopili paro. Prav tako ne škropite tkanine ali papirja – da ne boste uničili vzorca.
7. Polikajte po zgornjem delu preslikača, prepričajte se, da boste pokrili celoten papir večkrat in pazite, da vam likalnik ne zdrsne.
8. Pustite oblačilo, da se ohladi.
9. Previdno odstranite zadnjo stran preslikača.

In voila...imate svojo lastno in edinstveno majico.

Vzorci, ki jih natisnete doma niso tako trdni, kot tisti, ki jih kupite v trgovini, zato jih vedno operite obrnjene navznoter pri nizki temperaturi in se izogibajte likanju dela, kjer je natisnjen vzorec.


Oddajte svoj komentar