Zaupa nam več kot 100.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Ustvarjanje laserjev z brizgalnimi tiskalniki

Laserji so precej neverjetna stvar – lahko jih vidimo v znanstveno-fantastičnih filmih, slišimo kako se segrevajo v laserskih tiskalnikih v naši pisarni, lahko kopirajo podatke na disk - možnosti njihove uporabe so neskončne - in moderen svet ne bi bil enak brez njih.

Ekipa iz Univerze v Cambridge-u je z njimi naredila nekaj drugačnega: uporabili so relativno normalen laserski inkjet tiskalnik s kartušami napolnjenimi s tekočimi kristali. Na posebej pripravljeno filmsko podlago so natisnili mikroskopske pike. Nič kaj posebnega, bi rekli, vsakdo lahko natisne pike na papir – ampak te so malo bolj posebne. Ko tekočina kristalizira, nastane laser.
Večina laserjev nastane z drgnjenjem tekočih kristalov med dvema plastema stekla, ki sta prekrita s sestavino, ki jih poravna na določen način. To je precej drago in produkti, ki jih uporabljajo (televizorji, računalniki, proizvodni stroji), prav tako niso poceni.
Na žalost še niso tako impresivni kot tole.
Z uporabo tekočega sistema inkjet tehnologije in z dodajanjem preprostih barv v zmes, da ustvarijo povečanje (nekaj kar zmanjša obseg svetlobe v laserjih), ta nova metoda ustvarja laserje na zelo ekonomičen način.To ima velik potencial za prihodnje razvoje – v sedanji obliki se lahko s tem ustvarjajo celotne stene zelo poceni in hitro, kar bi lahko s primernim ročnim skenerjem podalo možnosti za tiste s poslabšanim vidom, da bi lahko opazovali okolico muzejev in javnih stavb. Navsezadnje obstaja možnost, da bi domači proizvodi, ki uporabljajo laserje (od tiskalnikov do računalnikov in luči) postali cenejši, če bi se to razširilo.
Bili bi veseli, če bi to »zadelo« domači trg v kombinaciji s 3D tiskalniki, da bi se ustvarjale osnovne stvari oz. objekti kot so laserski svinčniki ali pomnilniki. Ampak dokler ne najdejo načina, da bo to bolj komercialno, bomo nestrpno počakati.

Oddajte svoj komentar