Zaupa nam več kot 100.000 kupcev! 
Telefonska naročila: 02 620 08 80
od ponedeljka do petka med 8:00 in 17:00
  • Telefonska naročila
    02 / 62 00 880Brezplačna dostava za
    vsa naročila nad 50 €
Iskanje po modelu:
1
2
3

Zgodovina brizgalnega tiskalnika

Brizgalni tiskalniki so najpogostejši in zelo dostopni tiskalniki na planetu. Čeprav so laserski tiskalniki pogosto bolj popularni v poslovnem svetu, so brizgalni tiskalniki tisti, ki jih najdemo v večini domov in tudi v precej pisarnah.

Ampak od kod so prišli brizgalni tiskalniki?

Začelo se je z idejo v zgodnjih 50-ih prejšnjega stoletja, a šele okoli leta 1970 so na trg prodrli brizgalni tiskalniki, ki so lahko reprodukcirali digitalne fotografije na računalnikih. Leta 1980 so prišli na potrošniški trg pod znamkami, ki so najpogostejše tudi danes: HP, Canon, Epson in Lexmark. Nato so utrli pot v domove milijonov ljudi. Na začetku sta bili predstavljeni dve različni tehnologiji, čeprav je le ena postala jasen favorit.

Kartuše za brizgalne tiskalnike

Neprekinjen tok kapljic (CIJ):

S pomočjo visokotlačne črpalke so elektronsko vodene kapljice črnila potisnjene skozi majceno luknjico. Ta tehnologija je jasno najhitrejša, saj omogoča strojem, da natisnejo strani v manj kot 3 sekundah. Hotrost gor ali dol, težava je v tem, da se zapravi ogromno črnila zaradi slabe kvalitete oz. natančnosti izpisa. Ta metoda tiskanja je še vedno v uporabi v industriji, kjer je pomembna predvsem hitrost in ne toliko kvaliteta izpisa. Na primer, nekatera podjetja jo uporabljajo za tiskanje na zunanjo stran škatel oz. kartonov, razne embalaže izdelkov, predvsem za namene označevanja datumov, serij in ostalih kontrolnih podatkov.

Prekinjen tok kapljic (DOD):

Tehnologija prekinjenega toka kapljic je bila predstavljena leta 1977. Ta tehnika prav tako uporablja šobe, vendar lahko brizga črnilo samo, ko je to potrebno. Ker je tehnologija precej modificirana, so enote, ki to tehniko uporabljajo, bolj počasne a stroškovno bolj učinkovite. Tehniko DOD lahko razdelimo na dve bolj specifični metodi: piezo-električno in termično. Piezo-električna metoda se uporablja predvsem za komercialno tiskanje, sam proces proizvodnje pa je dražji, zato jo pri Epsonu in Brotherju uporabljajo le za nekatere potrošniške modele tiskalnikov. Piezo-električni tiskalniki uporabljajo statično energijo za brizganje črnila skozi šobe na tiskalni glavi. Ostli proizvajalci kot HP, Canon in Lexmark pa uporabljajo termično tehnologijo, ki je veliko bolj popularna in cenovno bolj dostopna tehnologija.

Brizgalni tiskalniki so natančni, precizni in cenovno dostopni in so se v zadnjih nekaj desetletjih precej razvili. Danes ima večina uporabnikov doma sorazmerno poceni model brizgalnega tiskalnika, ki pa je veliko boljši, kot kakšen model iz leta 1980 ;).

Oddajte svoj komentar